Talibani proslavili dve godine na vlasti i poručili: Ne planiramo da dozvolimo ženama da se obrazuju (VIDEO)

16.08.2023

09:36

0

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine,

Talibani proslavili dve godine na vlasti i poručili: Ne planiramo da dozvolimo ženama da se obrazuju (VIDEO)
Copyright AP Photo/Siddiqullah Alizai

Talibani su u Avganistanu obeležili drugu godišnjicu povratka na vlast nakon što su se strane snage predvođene SAD povukle posle 20 godina rata.

Talibani su ušli u glavni grad Kabul 15. avgusta 2021. godine, pošto je predsednik Ašraf Gani, koji je imao podršku SAD, pobegao, a avganistanske bezbednosne snage, postavljene uz dugogodišnju podršku Zapada, raspale su se. 

AP Photo/Abdul Khaliq
Slavlje u Kandaharu

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid saopštio je da nacija treba da "zahvali Alahu na toj velikoj pobedi".

Mudžahid je istakao da je sada u zemlji osigurana bezbednost i da islamskim sistemom upravlja jedinstveno vođstvo.

U Kabulu su u utorak bilo povećane mere bezbednosti, a vojnici su pojačali provere. Nekoliko ministarstava, uključujući i ministarstvo obrazovanja, održala su proslave.  

AP Photo/Siddiqullah Alizai
Talibani u Kabulu

Zamenica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Amina Mohamed saopštila je da su tokom dve godine preokrenuti životi avganistanskih žena i devojaka, njihova prava i budućnost.

Iako međunarodna zajednica nije formalno priznala talibane, oni su izbegli unutrašnje podele tako što su složno stali iza svog ideološki nepokolebljivog vođe Hibatulaha Akundžade, a održali su ekonomiju, koja je u teškom stanju, delom vodeći i pregovore o investicijama sa bogatim zemljama u regionu.

Ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena

Tokom druge godine vladavine, talibani su zabranili avganistanskim devojkama da pohađaju univerzitete, a takođe su ženama zabranili obavljanje najvećeg broja poslova.

AP Photo/Siddiqullah Alizai
 

Ženama je zabranjeno i da koriste usluge kozmetičkih i frizerskih salona, teretana, kao i boravak u parkovima, zbog toga što, navodno, nisu pravilno nosile hidžab ili su prekršile pravila rodne segregacije. 

Ove naredbe su usledile nakon prethodne zabrane izdate u prvoj godini vladavine talibana da devojčice ne pohađaju školu posle šestog razreda.

AP Photo/Siddiqullah Alizai
 

Talibani vide svoju vladavinu Avganistanom kao neograničenu, jer crpe legitimitet iz islamskog zakona i ne planiraju da ukinu zabranu obrazovanja žena, rekao je njihov glavni portparol Zabihulah Mudžahid.

On je odbacio sva pitanja o ograničenjima za devojke i žene, rekavši da nema ništa novo da kaže o tom pitanju.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike