Svešteniku produžena kazna na 40 godina zatvora zbog zlostavljanja dece: Crkva prikrivala zločine

15.08.2023

17:13

0

Njegova česta preseljenja bila su dokaz da crkva prikriva zločine

Svešteniku produžena kazna na 40 godina zatvora zbog zlostavljanja dece: Crkva prikrivala zločine
Copyright Royal Commission into Institutional Responses to Child Sexual Abuse

Bivši australijski sveštenik Džerald Ridsdejl, osuđen za seksualno zlostavljanje dece, dobio je danas još 12 meseci na kaznu zatvora od 39 godina zbog zlostavljanja 72. žrtve.

Ridsdejl (89) je u zatvoru od 1994. godine zbog niza osuda za zlostavljanje dece između 1961. i 1988. dok je služio kao rimokatolički sveštenik u crkvama i školama širom svoje matične države Viktorije.

Osuđen je na Magistratskom sudu u Balaratu na dodatnih godinu dana nakon što je u junu priznao krivicu za nepristojan napad na trinaestogodišnjeg dečaka, dok je 1987. godine radio u katoličkoj školi u Horšamu, što je bila njegova 193. osuda za zlostavljanje dece.

Ridsdejl se pojavio na sudu putem video veze iz bolničkog zatvorskog kreveta, a držao je oči zatvorene tokom celog saslušanja.

On mora da odleži najmanje 33 godine i šest meseci od 40-godišnje kazne pre nego što stekne pravo na uslovni otpust, pa je njegov najraniji datum izlaska april 2028.

Zatvorska kazna je produžavana osam puta tokom decenija pošto se javilo više žrtava.

Ridsdejl ne može da hoda od sredine 2022. godine i njegovi lekari su preporučili palijativno zbrinjavanje.

Tokom 29 godina rada kao svešteno lice, Ridsdejl je bio izmeštan u 16 crkvenih mesta, a 2017. godine vladina istraga o seksualnom zlostavljanju dece otkrila je da su njegova česta preseljenja dokaz da crkva prikriva njegove zločine.

Istraga je pokazala da je pokojni australijski kardinal Džordž Pel, koji je postao treći najviši sveštenik u Vatikanu 2014, znao da je Ridsdejl seksualno zlostavljao decu godinama pre hapšenja.

Kardinal je negirao bilo kakva prethodna saznanja o krivičnim optužbama protiv Ridsdejla.

Pel je proveo 13 meseci u zatvoru pre nego što su njegove presude za zlostavljanje dece poništene u žalbenom postupku 2020. godine.

 

BONUS VIDEO


 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike