U turskim planinama nađena nova životinja koja se tamo skrivala tri miliona godina!

12.08.2023

17:22

0

Vrlo je retko danas pronaći nove vrste sisara - rekao je profesor koji se pohvalio otkrićem

U turskim planinama nađena nova životinja koja se tamo skrivala tri miliona godina!
Copyright Profimedia

Naučnici su identifikovali dve nove krtice koje su možda živele neotkrivene u planinama istočne Turske oko tri miliona godina.

Životinje, nazvane talpa hakkariensis i talpa davidiana tatvanensis, pripadaju poznatoj grupi podzemnih sisara koji se hrane beskičmenjacima koji se nalaze širom Evrope i zapadne Azije.

Istraživači su, koristeći najsavremeniju DNK tehnologiju, potvrdili da se nove životinje biološki razlikuju od drugih krtica.

Obe naseljavaju planinske regione u istočnoj Turskoj i mogu da prežive na temperaturama do 50 stepeni Celzijusa leti, a zimi zatrpane ispod dva metra snega.

Studiju su sproveli istraživači sa Univerziteta Ondokuz Majis u Turskoj, Univerziteta Indijana u SAD i Univerziteta u Plimutu.

Viši autor, profesor David Bilton, sa Univerziteta u Plimutu, ranije je bio odgovoran za identifikaciju skoro 80 ​​novih vrsta životinja.

Profimedia
 

- Vrlo je retko danas pronaći nove vrste sisara. Postoji samo oko 6.500 vrsta sisara koje su identifikovane širom sveta, dok je, poređenja radi, poznato oko 400.000 vrsta buba - rekao je on.

- Površno gledano, nove krtice koje smo identifikovali u ovoj studiji izgledaju slično drugim vrstama, pošto život pod zemljom nameće ozbiljna ograničenja evoluciji veličine i obliku tela, ali postoji određeni broj varijacija - dodao je.

Otkriće je broj poznatih evroazijskih krtica povećalo sa 16 na 18.

Talpa hakkariensis, pronađena u regionu Hakari na jugoistoku Turske, identifikovana je kao nova vrsta krtice, veoma prepoznatljiva i po svojoj morfologiji i po DNK.

Talpa davidiana tatvanensis, pronađena u blizini Bitlisa, takođe u jugoistočnoj Turskoj, takođe je identifikovana kao morfološki različita, ali je klasifikovana kao podvrsta Talpa davidiana, koja je identifikovana 1884.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike