Naučnici došli do otkrića koje bi zauvek moglo da zaustavi kovid! Moćno antitelo moglo bi da nas zaštiti od budućih epidemija

01.08.2023

18:10

0

Nova studija odjeknula je među stručnjacima koji su već četiri godine tražili trajnije rešenje

Naučnici došli do otkrića koje bi zauvek moglo da zaustavi kovid! Moćno antitelo moglo bi da nas zaštiti od budućih epidemija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Naučnici su otkrili antitela koja mogu da neutrališu gotovo sve poznate varijante kovida, što pruža nadu da će se buduće epidemije koronavirusa sprečiti.

Antitela su prvobitno izolovana iz krvi oporavljenog pacijenta od SARS-a koji je primio vakcinu protiv kovida 19.

Medicinska škola Duke-NUS u Singapuru, koja je predvodila istraživanje, navela u saopštenju: „Ova jedinstvena kombinacija prethodne infekcije koronavirusom i vakcinacije stvorila je izuzetno širok i snažan odgovor antitela koji je sposoban da zaustavi skoro sve srodne testirane koronaviruse".

Dobijeno je šest antitela koja mogu da neutrališu višestruke koronaviruse, uključujući SARS-CoV-2, kovid 19, njegove varijante Alfa, Beta, Gama, Delta i Omikron, originalni SARS virus i više drugih životinjskih koronavirusa koje prenose slepi miševi i pangolina.

Najmoćnije antitelo, nazvano E7, funkcioniše tako što cilja na određenu slabost virusnog šiljastog proteina, koji napada ćelije.

Pixabay
 

- Neutralizujuća snaga i širina antitela E7 premašila je bilo koja druga antitela na koronavirus povezana sa SARS-om na koja smo naišli. Održao je aktivnost čak i protiv najnovijih Omikron podvarijanti, dok većina drugih antitela gubi efikasnost - rekao je autor studije objavljene u časopisu „Science Advances" doktor Čia Van Ni.

Izbijanje kovida 19 pre skoro četiri godine dovelo je do globalne pandemije pošto je nikada ranije viđena bolest zahvatila ljudsku populaciju.

Brojne vakcine su razvijene u rekordnom roku, ali je kovid 19 nastavio da mutira i stvara nove varijante, a efikasnost je oslabila.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike