Kamala Haris dolila ulje na vatru: Kina optužuje SAD da žele da ih posvađaju sa susedima

25.08.2021

12:03 >> 15:04

0

Autor: V. T.

Potpredsednica Amerike je tokom zvanične posete Singapuru kritikovala vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritisaka na države oko Južnog kineskog m

Kamala Haris dolila ulje na vatru: Kina optužuje SAD da žele da ih posvađaju sa susedima
Profimedia

Kineski državni mediji optužili su potpredsednicu SAD Kamalu Haris da pokušava da unese razdor između Kine i njenih suseda u jugoistočnoj Aziji svojim komentarima da je Peking upotrebio prinudu i zastrašivanje za potvrđivanje svog suvereniteta u Južnom kineskom moru.

– Dok je upirala prstom u Kinu i optuživala je za prisilu i zastrašivanje, Haris je namerno ignorisala sopstveno licemerstvo zbog pokušaja da prisili i zastraši zemlje regiona da se pridruže Vašingtonu u planu da se zaustavi Kina – naveo je u uredničkom komentaru kineski list „Čajna dejli”, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Dodaje se da je jučerasnji govor američke potpredsednice tokom posete Singapuru bio neosnovan napad na Kinu, i da su po njemu jedina obaveza SAD prema jugoistočnoj Aziji predani napori da se postigne nesporazum između država regiona i Kine.

Haris je juče tokom zvanične posete Singapuru kritikovala vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritisaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu.

Planirano je da nakon Singapura Haris sinoć doputuje u Hanoj, ali je njen let iznenada otkazan zbog „čudnog zdravstvenog incidenta“, a u saopštenju njenog kabineta navedeno je da je nakon pažljive procene odlučeno da poseta potpredsednice bude realizovana.

Kamala Haris; Profimedia

Tokom odlaganja, premijer Vijetnama Fam Min Čin i kineski ambasador u Hanoju održali su prethodno nenajavljeni sastanak, tokom kojeg je Čin rekao da njegova zemlja ne zauzima strane u svojoj spoljnoj politici, a kineski ambasador je obećao donaciju od 2 miliona vakcina protiv kovida 19.

Peking je najveći trgovački partner Vijetnama, a ova zemlja se u svojim proizvodnim aktivnostima dosta oslanja na sirovine i opremu iz Kine.

Njihove vladajuće komunističke partije održavaju bliske veze, ali su zemlje i u dugogodišnjem sporu oko pretenzija u Južnom kineskom moru, poznatom kao Istočno more u Vijetnamu.

Pročitajte još

Veze između Hanoja i Vašingtona postale su bliže, četiri decenije nakon završetka Vijetnamskog rata 1975. godine, a analitičari kažu da Vijetnam želi da podigne svoje diplomatske odnose sa SAD na „strateško partnerstvo“, ali je zabrinut da bi takav potez naljutio Peking.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi