Teheran i Vašington postigli sporazum o razmeni zatvorenika: "Pet za pet" i oslobađanje zamrznutih iranskih sredstava

11.08.2023

07:40

0

Teheran i Vašington postigli sporazum o razmeni zatvorenika: "Pet za pet" i oslobađanje zamrznutih iranskih sredstava
AP22141614162945 - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Teheran i Vašington su postigli sporazum o razmeni zatvorenika i oslobađanju blokiranih iranskih sredstava, javlja Asošijeted pres.

Iranske vlasti su petoricu Amerikanaca prebacile iz zatvora u kućni pritvor, kao deo sporazuma kojim će biti odmrznute milijarde dolara, blokirane u Južnoj Koreji, saopštili su u četvrtak američki i iranski zvaničnici.

Taj sporazum postignut je nakon meseci pojačanih napetosti između dveju zemalja, javlja AP. Iranski zvaničnici u Ujedinjenim nacijama su za AP potvrdili te uslove sporazuma, rekavši da transfer zatvorenika "označava značajan početni korak u primeni ovog sporazuma".

Oni, takođe, potvrđuju da je sporazum uključivao šest do sedam milijardi dolara koji su zamrznuti kao rezultat sankcija.

Iranska misija u UN je saopštila da će novac biti prebačen u Katar pre nego što bude poslat Iranu, ako sporazum bude realizovan.

Konačan transfer novca - i konačno oslobađanje petorice pritvorenika - očekuje se u narednih mesec dana, zbog komplikovane prirode finansijskih transakcija, rekli su zvaničnici.

AP Photo/Vahid Salemi
 

Dogovor se odvijao u vreme kada je došlo do velikog američkog vojnog nagomilavanja u Persijskom zalivu, uz mogućnost da se američke trupe ukrcaju i čuvaju komercijalne brodove u Ormuskom moreuzu, kroz koji prolazi 20 odsto svih pošiljki nafte.

Sporazum će izložiti administraciju predsednika SAD Džoa Bajdena novim kritikama republikanaca i drugih da pomaže jačanje iranske privrede u trenutku kada Iran predstavlja rastuću pretnju američkim trupama i saveznicima na Bliskom istoku, ocenjuje AP.

Američki advokat Džared Genser, koji zastupa jednog od zatvorenika, rekao je da će njih petorica verovatno biti zadržani u hotelu pod stražom.

"Iako se nadam da će ovo biti prvi korak ka njihovom konačnom oslobađanju, ovo je u najboljem slučaju početak kraja i ništa više. Ali jednostavno, odavde (iz SAD) nema garancija o tome šta se dešava", rekao je Genser.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da Amerikancima "mora biti omogućeno da napuste Iran i susretnu se sa svojim porodicama što pre".

Nije poznato koliko Amerikanaca iranskog porekla Teheran, koji ne priznaje dvojno državljanstvo, drži u zatvoru.

Postignut sporazum u formatu "pet za pet"

U međuvremenu se oglasio Iran koji je saopštio da traži oslobađanje iranskih zatvorenika u SAD. Američki zvaničnici odbili su da komentarišu koliko iranskih zatvorenika bi moglo biti oslobođeno u skladu sa konačnim sporazumom. Iranski mediji su, međutim, objavili da je postignut sporazum u formatu "pet za pet", a još ranije su identifikovali nekoliko zatvorenika povezanih sa kršenjem američkih zakona o izvozu i ograničenjima poslovanja sa Iranom.

Navodna kršenja uključuju transfer novca preko Venecuele i prodaju opreme dvostruke namene za koju SAD navode da bi se mogla koristiti u iranskim vojnim i nuklearnim programima. Dogovor zavisi od oslobađanja zamrznute iranske imovine u Južnoj Koreji.

Teheran je već zaplenio južnokorejski naftni tanker u vezi sa tim sporom i zapretio daljom odmazdom.

"Definitivno Iran neće ćutati, a mi imamo mnogo opcija koje bi mogle da naškode Korejcima i sigurno ćemo ih iskoristiti", rekao je Fadahosein Maleki, član iranskog parlamenta, koji je član odbora za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike