Trampov pomoćnik izjasnio se da nije kriv za navodnu obmanu istražitelja

10.08.2023

23:00

0

Tramp je sve optužbe protiv njega ocenio kao deo političke zavere demokrata

Trampov pomoćnik izjasnio se da nije kriv za navodnu obmanu istražitelja
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Evan Vucci, File

Pomoćnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Volt Nauta, izjasnio se danas da nije kriv po federalnim optužbama koje ga optužuju da je obmanuo istražitelje koji su pokušavali da povrate poverljiva dokumenta koja je Tramp zadržao i nakon što je napustio predsedničku funkciju.

Nauta se izjasnio da nije kriv po optužbama za ometanje pravde i lažne izjave pred sudijom za prekršaje na osnovu optužnice koja je proširena u julu, a pre toga se već izjasnio da nije kriv po osnovnoj optužnici, objavio je Rojters.

Tramp se izjasnio da nije kriv za nove optužbe u sudskom podnesku i nije se pojavio danas na sudu. Menadžer Trampovog odmarališta Mar-a-Lago u Palm Biču, Karlos de Oliveira, pojavio se pored Naute, ali se nije izjasnio o krivici, jer još nema lokalnog advokata sa licencom za rad na Floridi.

De Oliveira se pojavio kao trećeoptuženi u drugoj optužnici i trebalo bi da se ponovo pojavi pred sudom 15. avgusta. Tim specijalnog tužioca Džeka Smita optužio je Nautu i ​​De Oliveiru za zaveru sa Trampom da osujete istragu o zadržavanju poverljivih dokumenata.

Tramp se izjasnio pred sudom u junu da nije kriv po 40 tačaka za neovlašćeno zadržavanje poverljivih dokumenata, ometanje pravde i lažne izjave. Tužioci su optužili Trampa da je zadržao strogo poverljiva dokumenta nakon što je napustio Belu kuću 2021. godine i nakon toga ih čuvao u Mar-a-Lagu, uključujući kupatilo i plesnu salu. Tramp je takođe pokazao poverljive podatke neovlašćenim ljudima koji su bili u njegovom golf odmaralištu u Bedminsteru u američkoj državi Nju Džersi, navodi se u optužnici.

Prema tužiocima, Nauta je premestio kutije sa dokumentima u Mar-a-Lago da bi ih sakrio od Trampovog advokata i federalnih istražitelja. Nauta i Oliveira su optuženi za pokušaj brisanja snimaka sigurnosnih kamera i laganje agenata Federalnog istražnog biroa FBI.

Tramp je sve optužbe protiv njega ocenio kao deo političke zavere demokrata. Tramp je favorit republikanaca za predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike