Južna Koreja strahuje od tajfuna: Posle Japana i ona otkazala stotine letova, evakuacije iz ugroženih područja i dalje u toku (VIDEO/FOTO)

09.08.2023

10:09

0

Nepogode su prošle nedelje ubile najmanje dve osobe u regionu Okinave

Južna Koreja strahuje od tajfuna: Posle Japana i ona otkazala stotine letova, evakuacije iz ugroženih područja i dalje u toku (VIDEO/FOTO)
Copyright Profimedia

Avio-kompanije su otkazale nekoliko stotina letova, a vlasti su u sredu izdale upozorenja pošto je tropska oluja Kanun krenula sa južne obale Japana prema Južnoj Koreji.

Oluja, koja je nastala kada je tajfun oslabio, već je navela Južnu Koreju da započne evakuaciju desetina hiljada kampova u Svetskom skautskom džamboriju, koji je ranije bio pogođen toplotnim talasom.

U sredu je oko 16.000 domaćinstava ostalo bez struje pošto je jaka kiša pogodila južno japansko ostrvo Kjušu.

Profimedia
 

Japanska meteorološka agencija upozorila je na obilne kiše i "rastući" rizik od "po život opasnih klizišta i poplava" u regionu Kagošima na ostrvu.

Zajednički centar za upozoravanje na tajfune američke vojske označio je sistem kao tropsku oluju sa udarima do 130 kilometara na čas.

 

 

Japan erlajnz je u sredu otkazao 252 leta, što je pogodilo oko 25.000 putnika, rekla je portparolka AFP-u. Nipon ervejz ukinuo je 96 letova, pogodivši više od 10.000 ljudi, rekla je portparolka.

Nepogode koje su prošle nedelje ubile najmanje dve osobe u regionu Okinave, već su primorale organizatore da se smanje i presele u zatvoreno ceremonije zakazane za sredu povodom obeležavanja 78. godišnjice atomskog bombardovanja Nagasakija.

 

 

Japanski brzi voz "šinkansen" takođe je zaustavljen na delu svoje južne rute, dok su mnogi drugi lokalni prigradski i ekspresni vozovi otkazani, saopštila je železnica Kjušu.

U Južnoj Koreji, gde se očekuje da će Kanun stići u četvrtak, obustavljeno je skoro 80 ​​letova na 10 aerodroma i desetine trajektnih usluga.

 

 

Seul je podigao nivo uzbune iz krize na najviši nivo, a očekuje se da će tajfun imati "direktan uticaj na celu zemlju" od srede do petka, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Još jedan tajfun, Lan, formirao se u međuvremenu u Pacifiku, sa udarima do 108 kilometara na čas, a prema prognozama Japanske meteorološke agencije da će se u narednim danima pomeriti na severozapad ka glavnom ostrvu Honšu.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike