I Vatikan zabrinut zbog veštačke inteligencije: Papa Franja izdao važno saopštenje

08.08.2023

15:25

0

Poglavar Katoličke crkve pozvao je ljude da budu oprezni u rukovanju modernim tehnologijama

I Vatikan zabrinut zbog veštačke inteligencije: Papa Franja izdao važno saopštenje
Papa Franja - Copyright AP Photo/John Locher

Papa Franja je pozvao svet da dobro razmisli o opasnostima koje sa sobom donosi veštačka inteligencija.

Franja, koji ima 86 godina i koji je ranije pričao da ne zna da koristi kompjuter, upozorio je na ovo u saopštenju povodom sledećeg Svetskog dana mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu.

Papa je u poruci podsetio "na potrebu da budemo oprezni i da radimo tako da se logika nasilja i diskriminacije ne ukoreni u proizvodnji i upotrebi takvih uređaja, nauštrb najosetljivijih i najisključenijih".

- Hitna potreba da se koncept i upotreba veštačke inteligencije usmere na odgovoran način, kako bi ona bila u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma, zahteva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava - dodaje se u saopštenju.

Papa Franja je još 2015. godine izjavio da je tehnologija "katastrofa", ali je i internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao "božjim darom" ukoliko se koriste mudro. Vatikan je 2020. udružio snage s tehnološkim gigantima Microsoftom i IBM-om kako bi promovisao etički razvoj veštačke inteligencije i pozvao na regulaciju tehnologija kao što je ona koja služi za prepoznavanje lica.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike