Više od 95 odsto birača podržalo novi Ustav na referendumu u Centralnoafričkoj republici

07.08.2023

00:45

0

Novi Ustav zameniće onaj koji je usvojen na inauguraciji Tuadere 2016. godine, kada je zemlja bila u građanskom ratu i 80 odsto teritorije nije bilo pod državnom kontrolom

Više od 95 odsto birača podržalo novi Ustav na referendumu u Centralnoafričkoj republici
Centralnoafrička Republika suočava se sa sukobima od 2013. godine - Copyright AP Photo/Jerome Delay

Preliminarni rezultati referenduma u Centralnoafričkoj Republici pokazuju da je više od 95 odsto birača podržalo novi Ustav kojim je predviđeno da ograničenje predsedničkog mandata bude povećano sa pet na sedam godina, i da se ukine ograničenje od dva mandata.

Novi Ustav omogućiće predsedniku Faustinu Arhanžu Tuaderi da se ponovo kandiduje 2025. godine, prenosi Rojters.

Novi Ustav zameniće onaj koji je usvojen na inauguraciji Tuadere 2016. godine, kada je zemlja bila u građanskom ratu i 80 odsto teritorije nije bilo pod državnom kontrolom.

Analitičari ocenjuju da bi novi Ustav mogao da učvrsti moć vladajuće stranke na neodređeno vreme, navodi AP.

Telegram/РИА Новости
 

Referendum je održan 30. jula, a Ustavni sud objaviće konačne rezultate krajem avgusta. Opozicione stranke su pozvale na bojkot referenduma.

"Ovaj referendum u osnovi potvrđuje strahove od autoritarnog odstupanja (u Centralnoafričkoj Republici)", rekla je direktorka projekta za Centralnu Afriku u Međunarodnoj kriznoj grupi Enrika Piko.

Prema njenim rečima, novi Ustav bi oslabio kontrolu izvršne vlasti od strane opozicionih partija, zatvarajući prostor za Centralnoafrikance da učestvuju u demokratskom donošenju odluka.

Predložene izmene bi takođe ukinule uslove da zakonodavna vlast raspravlja o odlukama izvršne vlasti i omogućile bi glasanje Centralnoafrikancima sa dvojnim državljanstvom, istakla je Piko.

Centralnoafrička Republika suočava se sa sukobima od 2013. godine, kada su pretežno muslimanski pobunjenici Seleka svrgli sa vlasti tadašnjeg predsednika Fransoa Bozizea.

UN, koje imaju mirovnu misiju u toj zemlji, procenjuju da je u borbama poginulo hiljade ljudi, a da ih je raseljeno više od milion, što je petina stanovništva.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike