Srušio se dron u Rostovskoj oblasti; Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova

31.07.2023

07:00 >> 00:57

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Srušio se dron u Rostovskoj oblasti; Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 522. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Rusija ne može prekinuti vatru u Ukrajini jer je Kijev u ofanzivi, rekao je Vladimir Putin. On je rekao i da je Moskva spremna za okršaj sa NATO-om, ali to „niko ne želi“. 

Saudijska Arabija planira početkom avgusta samit 30 zemalja o nagodbi u Ukrajini, ali Rusija na njega nije pozvana, piše VSJ. 

Putin je rekao da su ukrajinske snage izgubile 415 tenkova od 4. juna. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.59 - Nakon eksplozija u ukrajinskom Harkovu izbio je požar

 

Nakon eksplozija koje su se dogodile u Harkovu, u gradu je izbio požar. Ovo je na svom Telegram kanalu objavio gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Prema preliminarnim informacijama, oštećene su nestambene prostorije. O poginulima i ranjenima, rekao je Terehov, informacije još nisu dobijene.

Ukrajinski spasioci i vatrogasci rade na mestu eksplozija i požara.

23.36 - Eksplozija u gradu Hersonu

Eksplozije su se dogodile u gradu Hersonu pod kontrolom Ukrajine. Ovo je prenelo ukrajinsko izdanje „Public“.

Detalji nisu dati. U delu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev nije bilo vazdušne uzbune.

23.20 - Srušio se dron u Rostovskoj oblasti

Bespilotna letelica se srušila u selu Daraganovka u Rostovskoj oblasti, rekao je guverner regiona Vasilij Golubev. Oštećen je krov privatnog domaćinstva i automobil.

 

 

„Ekipa Hitne pomoći izašla je na lice mesta, ali još uvek nema povređenih. Utvrđena je pripadnost UAV. Na licu mesta rade stručnjaci Ministarstva odbrane“, napisao je guverner.

23.03 - Češka zaplenila imovinu ruskog biznismena Jevtušenkova

Češke vlasti su zaplenile imovine ruskog biznismena Vladimira Jevtušenkova, vlasnika kompanije "Sistema", objavili su lokalni mediji.

Jevtušenkov je krajem juna uvršten na listu sankcija, a njegova imovina u Karlovim Varima procenjena je na više od 20 miliona dolara, prenose Vedomosti.

Prema pisanju čeških medija, blokirani su svi računi ruskog biznismena i ograničen je rad njegovog hotela "Savoy Westend" u Karlovim Varima.

Vrednost hotela se procenjuje na oko 4,6 miliona dolara.

22.22 - Američki dron se približio ruskom lovcu na 100 metara

Bespilotna letelica MK-9, proameričke antiterorističke koalicije 30. jula se opasno približila avionu Su-34 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na udaljenosti manjoj od 100 metara, saopštio jekontraadmiral Oleg Gurinov, zamenik šefa Ruskog centra za mirenje zaraćenih strana u Siriji.

Profimedia
 

„30. jula u 06:53, na nadmorskoj visini od 5.000 metara u području Rake, ponovo je zabeleženo opasno približavanje bespilotne letelice MK-9 (američke) koalicije avionu Su-34, Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na udaljenosti manjoj od 100 metara visine“, rekao je Gurinov.

21.48 - Rusija spremna da pošalje energetsku flotu u zapadnu Afriku

Rusija bi mogla da realizuje projekte koji bi joj omogućili da proizvodi električnu energiju za ceo region zapadne Afrike, izjavio je predsednik Burkine Faso Ibrahim Traore u subotu na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Potrebna nam je proizvodnja električne energije, to je za nas važna stvar. Želeli bismo, ako je moguće, da izgradimo malu nuklearnu elektranu u našoj zemlji za proizvodnju električne energije. Naša zemlja ima strateški položaj - nalazimo se u u samom centru zapadnoafričkog regiona. Inače u celom ovom regionu se oseća deficit struje“, rekao je lider Burkine Faso.

21.07 - Uzbuna za vazdušni napad u pet regiona Ukrajine

U pet regiona Ukrajine ponovo je proglašena uzbuna za vazdušni napad. O tome svedoče podaci zvaničnog resursa za uzbunjivanje građana.

Sirene su se oglasile u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Čerkaskoj oblasti .

20.22 - Bivši savetnik Pentagona: Ruska vojska će opkoliti Harkov

Ruska vojska će opkoliti Harkov kao rezultat serije velikih poraza ukrajinske komande u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je bivši savetnik Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

Profimedia
 


„Rusi su probili odbranu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska i Limana i preuzimaju kontrolu nad putem koji će im omogućiti da se kreću na zapad ili severozapad, kako bi opkolili Harkov“, predvideo je oficir.

Makgregor je ruski sistem utvrđenja nazvao kolosalnom preprekom, dubine desetinama kilometara. Prema njegovom mišljenju, ukrajinska komanda to nikada neće moći da probije. Pukovnik je trenutnu situaciju nazvao beznadežnom za Oružane snage Ukrajine.

20.00 - Krozeto: Rat se može okončati političkom odlukom

Rat u Ukrajini može se okončati političkom odlukom, saopštio je italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto.

Instagram printscreen/ milosvucevic_odbrana
 

„Trenutno smo u ćorsokaku, što nas tera da razmišljamo o dugom, ako ne i veoma dugom vremenskom okviru (za kraj rata). Ukrajinska kontraofanziva, kako su neki od nas pretpostavljali, naišla je na niz poteškoća. Ruski rovovi ometaju ofanzivne operacije. Stoga, politički izbor može odrediti kraj sukoba”, istakao je on.

19.44 - Komandant Oružanih snaga Ukrajine (AFU) sa pozivnim znakom „Mađar“ rekao je na svom Telegram kanalu da ruska vojska ima tehnologiju koja omogućava ometanje satelitskih komunikacionih sistema Starlink .

 

19.27 - Ukrajina sledeće nedelje počinje pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama

Ukrajina će sledeće nedelje početi pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama, izjavio je šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

"Ove garancije važe sve dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, što je najpouzdanija garancija bezbednosti“, rekao je Jermak i dodao da je reč o bilateralnom dokumentu.

Garancije su "konkretne i dugoročne obaveze koje će pomoći Ukrajini da pobedi i odbije rusku agresiju u budućnosti“, rekao je Jermak.

18.05 - Oko 20 kuća u Novoj Kahovki bez snabdevanja gasom zbog ukrajinskog granatiranja

Oko 20 stambenih objekata ostalo je bez snabdevanja gasom u Novoj Kahovki u Hersonskoj oblasti nakon ukrajinskog granatiranja, saopštile su danas lokalne vlasti.

"Kao rezultat današnjeg granatiranja, delimično je uništen krov jedne stambene kuće i oštećen je gasovod u Novoj Kahovki. Prekinuto je snabdevanje gasom za 20 kuća", naveli su iz gradske uprave na Telegramu, prenosi TASS.

17.48 - Skidanje sovjetskih simbola sa statue Majke domovine u Kijevu

Počeli su radovi na zameni sovjetskog srpa i čekića ukrajinskim trozupcem na statui Majke domovine u Kijevu.

 

 

Ranije u julu, Državna inspekcija za arhitekturu i urbanizam Ukrajine saopštila je da je izdala dozvolu za zamenu amblema.

17.30 - Medvedev: Da je kontraofanziva bila uspešna morali bismo da upotrebimo nuklearno oružje

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da bi Moskva morala da upotrebi nuklearno oružje da je kontraofanziva Kijeva bila uspešna.

Medvedev je na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama, čestitajući Dan mornarice Rusije, naveo da bi Rusija bila prinuđena da se osloni na sopstvenu nuklearnu doktrinu u takvom scenariju.

Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP
 

"Zamislite da je ofanziva, koju podržava NATO, uspela i da su oduzeli deo naše zemlje, onda bismo bili prinuđeni da, na osnovu pravila ukaza predsednika Rusije od 06. februara 2020, idemo na upotrebu nuklearnog oružja", istakao je Medvedev.

16.00 - Američki mediji: Ukrajinci planiraju da uđu na Krim uz pomoć severnokorejskih raketa

Ukrajinske snage planiraju da uskoro uđu na okupirani Krim, a primećene su sa severnokorejskim raketama koje su navodno zaplenile od ruskih snaga, piše Fajnenšel tajms.

14.12 - Dejli ekspres: Britanci obučavaju Ukrajince kako bi zauzeli Krim do Božića

Britanske trupe pripremaju ukrajinske specijalne snage za zauzimanje Krima do Božića, piše „Dejli ekspres“, pozivajući se na izvore.

- Stiglo je već više od 2.000 (ukrajinskih) vojnika. Operacija će uključivati vazdušne, kopnene i pomorske napade pomoću raketa dugog dometa koje su predale Velika Britanija, SAD i Nemačka - ističe se u tekstu.

Obuka će se održavati u vojnom kampu u Oukhemptonu u Devonu, koji nije otvoren za druge vojne jedinice ili građane.

14.00Oglasili se Ukrajinci nakon napada dronom na Moskvu: Biće još udara, njihov cilj - dokaz da rat nije dalek (VIDEO)

12.39 - Papa Franja apelovao na Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu

Papa Franja pozvao je danas Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu, kojim je Moskva dozvolila Ukrajini da izvozi žito iz svojih morskih luka uprkos ratu.

- Apelujem na svoju braću, zvaničnike Ruske Federacije, kako bi se Crnomorska inicijativa nastavila i žito moglo bezbedno da transportuje - rekao je papa Franja tokom nedeljne molitve.

Rusija je istupila iz sporazuma o izvozu žita preko ukrajinskih crnomorskih luka zbog, kako je navela, nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

L'Osservatore Romano/Pool Photo via AP
papa Franja

12.12 - Gutereš: Nedostatak žita na tržištima će dovesti do rasta cena

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da neće prestati da ulaže napore kako bi hrana i đubrivo iz Rusije i Ukrajine imali lakši pristup tržištima nakon obustavljanja prehrambenog sporazuma.

On je u intervjuu italijanskoj "Republici" ocenio da će nedostatak „miliona tona žita“ na svetskim tržištima dovesti do rasta cena.

AP Photo/Andrew Medichini
Antonio Gutereš

12.08 - Ukrajina napala Krim sa 25 dronova

Kijevski režim organizovao je napad na objekte na Krimu uz pomoć 25 dronova koji su svi uništeni, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šesnaest bespilotnih letelica oborile su snage PVO, još devet je neutralisano sredstvima za elektronsko ratovanje, a da nisu stigli do cilja. Oni su se srušili u Crnom moru i na rtu Tarhankut.

10.45 - Moravjecki: Vagnerovci će pokušati da uđu u Poljsku, pretvaraće se da su migranti

Grupa od 100 vojnika ruske privatne vojne kompanije "Vagner" približila se beloruskom gradu Grodno, blizu granice sa Poljskom, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

7.52 - Ukrajina dronovima napala Moskvu 

Ukrajinski dron je rano jutros napao Moskvu, ali nema žrtava, rekao je major Sergej Sobjanin.

- Noćas je bio napad ukrajinskim dronom. Fasada dve zgrade u gradu je blago oštećena. Nema žrtava - naveo je Sobjanin na Telegramu.

U napadu su učestvovala dva drona, koja su potom oborena u zapadnom Podmoskovlju.

7.40 - Bivši savetnik šefa Pentagona: Branu Kahovka uništili Ukrajinci

Bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik Daglas Mekgregor, izjavio je da su branu Kahovka u Ukrajini najverovatnije uništili Ukrajinci po nalogu američkog rukovodstva.

AP Photo
 

- Uništenje brane Kahovka u Ukrajini najverovatnije su odobrile Sjedinjene Američke Države. Izgleda da postoji konsenzus da su Ukrajinci to uradili, a rečeno mi je da je tu odluku zapravo odobrila, ako hoćete, (podsekretarka za politička pitanja SAD) Viktorija Nuland - napisao je Mekgregor na platformi X.

7.15 - Putin: Poljska elita ne odustaje od otcepljenja zapadne Ukrajine

Putin je rekao da poljske elite ne odustaju od planova da otcepe zapadnu Ukrajinu

- Ulazak poljsko-litvanskih jedinica biće početak podele Ukrajine. Malo je verovatno, ali ova ideja živi u Poljskoj - rekao je šef ruske države.

7.00 - Mask zabranio ukrajinskim snagama pristup Starlinku u blizini Krima

Američki milijarder Ilon Mask odbio je da Ukrajini da pristup mreži Starlink u blizini Krima, piše Njujork tajms.

Profimedia
 

- Prema izvorima koji su upoznati sa situacijom, Mask je tokom sukoba nekoliko puta ograničavao pristup Starlinku. U jednom trenutku je odbio zahtev ukrajinske vojske da uključi terminal u blizini Krima - navodi se u članku njujorškog dnevnika.

Prema pisanju lista, to je uticalo na strategiju na bojnom polju. Mask, kako se navodi, ima "crvene linije" koje ne prelazi, a među njima je i potencijalni napad Oružanih snaga Ukrajine na Krim uz pomoć njegovih tehnologija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike