Francuski policajci nezadovoljni zbog hapšenja kolege: Ministar poručio - "Razumem njihov bes, ali ne smeju zaboraviti svoju dužnost"

27.07.2023

22:51

0

Policajac iz Marseja koji je zadržan u pritvoru optužen je za "svojevojlno nasilje" tokom talasa nereda koji je zahvatio Francusku ranije ovog meseca

Francuski policajci nezadovoljni zbog hapšenja kolege: Ministar poručio - "Razumem njihov bes, ali ne smeju zaboraviti svoju dužnost"
Francuska policija - Copyright Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žeral Darmanen izjavio je danas da razume frustraciju i bes među ''preopterećenim'' bezbednosnim snagama zemlje nakon nedavnog uličnog nasilja, ali je pozvao policiju da uprkos tome ne izneveri stanovništvo i da služi javnom interesu.

- Želim da kažem da mogu da razumem ovaj umor, tugu i emocije - rekao je Darmanen, neposredno pre sastanka sa predstavnicima policijskih sindikata.

Poručio je da policajci ne smeju da zaborave ''osećaj misije'', prenosi Rojters.

- Jer ko pati kada policija nije na ulici? To je žena koja se suočava sa nasiljem partnera, to je dete u nevolji, to su stanovnici radničkih naselja koji ne mogu da osiguraju svoju bezbednost i koji računaju na policiju - rekao je on.

Francuska vlada se bori da ublaži nezadovoljstvo unutar policijskih snaga zbog, kako navode, teških uslova rada, koje je dodatno produbljeno nedavnim zatvaranjem jednog policajca u Marseju.

Policajac iz Marseja koji je zadržan u pritvoru optužen je za "svojevojlno nasilje" tokom talasa nereda koji je zahvatio Francusku ranije ovog meseca, zato što je naneo teške telesne povrede 21-godišnjaku.

Njegovo hapšenje izazvalo je gnev među kolegama širom zemlje i dovelo do toga da u nekim mestima policajci koodrinirano uzimaju bolovanje kao vid protesta. Šef nacionalne policije Frederik Vo je ranije izjavio da ''policajcu nije mesto u zatvoru, čak i ako je pogrešio ili počinio ozbiljne greške na poslu''.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike