Arheolozi u Gazi pronašli dva retka sarkofaga: "Potrebna su nam sredstva za očuvanje arheološkog nalazišta kako istorija ne bi bila isprana"

26.07.2023

23:15

0

Palestinske teritorije nekada su bile važno trgovačko mesto za civilizacije još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog carstva i krstaških ratova

Arheolozi u Gazi pronašli dva retka sarkofaga: "Potrebna su nam sredstva za očuvanje arheološkog nalazišta kako istorija ne bi bila isprana"
Ilustracija - Copyright Pixabay

Arheolozi koji rade na 2.000 godina starom rimskom groblju otkrivenom u Gazi prošle godine pronašli su najmanje 125 grobnica, većinu s kosturima još uvek uglavnom netaknutim, i dva retka olovna sarkofaga, saopštilo je palestinsko Ministarstvo antikviteta.

- Ovo je prvi put da smo u Palestini otkrili groblje sa 125 grobnica, a takođe je prvi put da smo u Gazi otkrili dva sarkofaga napravljena od olova - rekao je Fadel Al-Autul, stručnjak Francuske škole biblijskih i arheoloških istraživanja za Rojters.

Jedan od dva sarkofaga bio je ukrašen slikama grožđa, a drugi delfinima, rekao je Autul, čija organizacija nadzire radove uz pomoć francuske humanitarne agencije Premiere Urgance International.

- Potrebna su nam sredstva za očuvanje ovog arheološkog nalazišta kako istorija ne bi bila isprana - dodao je. A'utul je rekao da se nada da će ovo mesto postati turistička destinacija s muzejem u kojem će se izlagati nalazi.

Najmanje 25 inženjera i tehničara bilo je angažovano na kopanju, čišćenju zemlje i očuvanju kostura. Takođe su spajali glinene posude pronađene unutar nekih grobova.

- Ovo je bez presedana. To produbljuje palestinske korene na ovoj zemlji i pokazuje da datiraju hiljadama godina - rekao je Džamal Abu Reida, glavni direktor Ministarstva antikviteta Gaze.

Palestinske teritorije nekada su bile važno trgovačko mesto za civilizacije još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog carstva i krstaških ratova.

U prošlosti su lokalni arheolozi ponovo zakopavali nalaze zbog nedostatka sredstava, ali francuske organizacije su pomogle u iskopavanju ovog mesta, koje je u februaru prošle godine otkrila građevinska ekipa tokom radova na stambenom projektu koji je finansirao Egipat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike