Novo upozorenje SZO: Novi soj koronavirusa se širi! (VIDEO)

21.12.2020

15:55 >> 09:03

0

Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj, Holandiji, a bio je jedan slučaj i Australiji, ali se tamo nije širio dalje

Novo upozorenje SZO: Novi soj koronavirusa se širi! (VIDEO)
Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Novi soj koronavirusa, koji se pojavio u jugoistočnoj Engleskoj, pronađen je i u Danskoj, Holandiji i Australiji, saopštila je danas tehnička direktorka Svetske zdravstvene organizacije Marija van Kerkhov.

– Nova vrsta korone se pojavila u Danskoj i Holandiji, a bio je i jedan slučaj u Australiji, ali se tamo nije širio dalje – rekla je Van Kerkhova za BBC, a preneo CNN.

Pročitajte još

Upitana da odgovori na pitanje da li je novi soj došao iz jugoistočne Engleske, odgovorila je potvrdno:

– Da. Prema informacijama koje Engleska deli sa nama, novi soj je došao ili sa jugoistoka Engleske ili iz London.

Austrija donosi novu odluku

Austrija će, nakon pojave nove varijante koronavirusa, doneti odluku o zabrani ulaska u zemlju putnicima sa letova iz Velike Britanije.Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da će uskoro biti izrečena zabrana sletanja aviona iz Velike Britanije, na čemu se trenutno radi.

Ona je dodala da je Velika Britanija utvrdila postojanje novog soja virusa “još u septembru, koji je i tada cirkulisao jugoistokom Engleske”.

“Zabrinuti smo zbog širenja virusa i zbog činjenice da ima mnogo mutacija. Svesni smo da novi soj ne izaziva teže slučajeve prema preliminarnim rezultatima, međutim, studije su u toku i tek ćemo videti rezultate”, kazala je ona.

Van Kerkhova je rekla da će dalje sekvenciranje biti od pomoći da se sazna da li ovaj soj cirkuliše još negde u svetu.

“Što duže se ova vrsta širi, ima veću mogućnost da se promeni. Stvarno moramo da učinimo sve da ga zaustavimo”, zaključila je predstavnica SZO.

Nešto ranije je premijer Velike Britanije Boris Džonson rekao da je novi soj koron virusa za 70 odsto zarazniji nego prethodni sojevi.

NOVI SOJ SE MNOGO BRŽE ŠIRI

Pexels/Cottonbro

Grupa naučnika koja savetuje britansku vladu o korona virusu objavila je zapisnik sa sastanka o novom soju virusa.

Nervtag, koji se bavi novim respiratornim pretnjama, zaključio je sa „umerenim samopouzdanjem“ da novi soj virusa pokazuje „značajno povećanje infektivnosti“ u poređenju sa drugim varijantama, prenosi BBC.

Naučnici su o ovoj novoj varijanti, brzo nazvanoj VUI-202012/01 (prvi virus pod istragom u decembru 2021), zaključili i da je pokazala eksponencijalni rast tokom perioda kada su postojale nacionalne mere zaključavanja.

VANREDNA KONFERENCIJA

Inače, Evropski savet je organizaovao danas video konfrenciju sa zemljama članicama EU 27 kako bi se razmotrila situacija i nove mere u pogledu informacija o novom soju korona virusa prijavljenom u Velikoj Britaniji.

Iako su u petak u EU institucijama u Briselu zvanično počeli praznični odmori, a većina EU zvaničnika i diplomata otputovala kućama, situacija sa širenjem novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji izazvala je zabrinutost i vanredne konsultacije unutar EU 27.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike