Britanija konfiskuje imovinu bivšeg nigerijskog guvernera

22.07.2023

00:15

0

On se 2012. godine izjasnio krivim po 10 tačaka za prevaru i pranje novca i dobio je 13 godina zatvora od kojih je odslužio polovinu

Britanija konfiskuje imovinu bivšeg nigerijskog guvernera
Ilustracija - Copyright Profimedia

Britanija će tražiti da zapleni 101,5 miliona funti od Džejmsa Iborija, bivšeg guvernera nigerijske savezne države Delta koji je zloupotrebio svoj položaj da bi se obogatio i oprao milione u Britaniji i drugde, saopštio je danas sudija Dejvid Tomlinson, iz Sautvorka nakon suđenja.

On je dodao da Ibori treba da odmah plati sumu ili da se bude osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora. Rojters navodi da se Ibori nalazi u Nigeriji i da je izjavio da će se žaliti na presudu, odnosno na jedan od najvećih naloga za konfiskaciju imovine izdate protiv pojedinca u novijoj istoriji britanskog pravosuđa.

''Dajem nalog za konfiskaciju tog iznosa jer gospodin Ibori me nije zadovoljujeće uverio, niti je pokušao da me uveri, da nije u stanju da plati ceo iznos'', rekao je sudija.

Ibori je bio guverner države nigerijske Delta od 1999. do 2007. godine, a iz Dubaija je izručen Britaniji 2011. godine.

On se 2012. godine izjasnio krivim po 10 tačaka za prevaru i pranje novca i dobio je 13 godina zatvora od kojih je odslužio polovinu, nakon čega je, prema standardima, pušten na uslovnu slobodu.

Slučaj je pozdravljen kao prekretnica u borbi protiv korupcije u Britaniji i u Nigeriji, gde je, kako navodi agencija, bogaćenje vladajuće elite decenijama jedan od glavnih faktora koji koče razvoj.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike