Zvezdica za rod isključena iz zvaničnih pravila! Ministarstvo obrazovanja u Saksoniji zabranjuje rodno osetljivi jezik

18.07.2023

23:00

0

Spoljni saradnici Ministarstva takođe neće moći da koriste takozvani Gender-Sprache

Zvezdica za rod isključena iz zvaničnih pravila! Ministarstvo obrazovanja u Saksoniji zabranjuje rodno osetljivi jezik
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ministarstvo obrazovanja Saksonije je odbilo upotrebu rodno osetljivog jezika. Kako je navedeno, aktuelni ministar lokalne vlade želi da se pridržava zvaničnih pravila pisanja u Nemačkoj.

Ministarstvo, kao i sve škole u Saksoniji, sada je u obavezi da zabrani rodno senzitivni jezik, izveštava Die Tagespost. 

Osim toga, spoljni saradnici Ministarstva takođe neće moći da koriste takozvani Gender-Sprache prilikom komunikacije sa Ministarstvom. 

Ranije je Ministarstvo obrazovanja donelo pravilo da pisanje u školama ne sme biti rodno određeno.

Izraz "Gender-Sprache" odnosi se na inkluzivni jezik. Na primer, na nemačkom jeziku muški nastavnik se naziva "Lehrer", dok se ženski nastavnik naziva "Lehrerin". Gender-Sprache bi promenio termin u "Lehrer*in" kako bi obuhvatio sve one koji se ne identifikuju kao muško ili žensko.

Odluka saksonskog Ministarstva obrazovanja u skladu je sa odlukom koju je 2021. godine doneo Saveta za nemačko pravopisno pravilo, koji je saopštio da neće uključiti zvezdicu ili donju crtu za rod u zvanična pravila.

U petak je Savet ponovo razgovarao o ovoj temi, piše PRO. Međutim, iako su članovi Saveta raspravljali sat vremena, još nisu doneli jasan zaključak. To znači da zvezdica i donja crta za rod neće biti uključeni u nemačko pravopisno pravilo, barem ne za sada. Sa druge strane, Savet se složio da treba dodati poseban pasus postojećem setu pravila.

Predsednik Josef Lange je izjavio nemačkoj novinskoj agenciji da je taj pasus namenjen opisivanju društvenog fenomena. On ističe da taj fenomen postoji u društvu i razvija se u okviru jezičke istorije. Međutim, dodao je da zvezdica za rod nije deo osnovnog područja nemačkog pravopisnog pravila.

Lange lično vidi zvezdicu kao sociopolitičku raspravu, a ne kao pravopisno pitanje: "Ova napetost se ne može rešiti pravopisnim pravilom."

Zasada, Savet će zadržati odluku iz 2021. godine, da ne uključuje simbole za rod u zvanične propise.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike