Vatrogasci nastavljaju borbu sa požarima u Grčkoj: Vetar otežava gašenje, uhapšen muškarac

18.07.2023

09:14

0

Stotine vatrogasaca pokušavaju da obuzdaju širenje vatrene stihije

Vatrogasci nastavljaju borbu sa požarima u Grčkoj: Vetar otežava gašenje, uhapšen muškarac
Copyright Foto: AP Photo/Petros Giannakouris

Vatrogasci u Grčkoj nastavljaju borbu sa vatrenom stihijom na četiri fronta, a više od hiljadu dece evakuisano je iz jednog letnjeg kampa.

Vatrogasni, spasilački timovi, ali i vojska u Grčkoj pokušavaju da obuzdaju požare koji su izbili na više lokacija, u istočnoj Atici, Kapareli, Lutrakiju i Dervenohoriji, prenosi Katimerini. 

Najteža situacija je u Dervenohoriji, gde nepristupačan teren uz pojačan vetar i ekstremne vremenske uslove koji se očekuju i danas ne dozvoljavaju ograničenje fronta, pošto se radi o gustoj šumi koja podstiče širenje vatre.

U priobalnom Lutrakiju, zapadno od Atine, 1.200 dece je evakuisano dok se požar približavao njihovom kampu.

Policija je uhapsila čoveka za koga se sumnja da je izazvao još jedan požar u Kuvarasu na Atici, jugoistočno od grčke prestonice.

Požare dodatno razbuktava jak vetar, a stotine vatrogasaca pokušavaju da obuzdaju širenje vatrene stihije.

Portparol grčke vatrogasne službe saopštio je da iako vetar otežava avionima da se bezbedno približe požarima, vatrogasci "ulažu maksimalne napore".

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris
Požari nedaleko od Atine

Desetine ljudi moralo je da napusti svoje domove u široj okolini, uz pomoć ekipa hitne pomoći, a grčka vlada je saopštila da oni čiji su domovi zahvaćeni požarima imaju pravo na smeštaj u lokalnim hotelima i da će im kasnije biti isplaćena odšteta.

Požari su ugrozili saobraćaj u nekim oblastima, a policija je bila primorana da zatvori delove nacionalnog auto-puta Atina-Korint. Pojedine linije železničkog saobraćaja su takođe obusravljene.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, koji je trenutno u Briselu na samitu, rekao je da država čini sve što je moguće da pomogne.

Foto: AP Photo/Petros Giannakouris
Kod Lutrakija je ozbiljna situacija

- Danas je suštunski prvi težak dan ovog leta. Nema sumnje da će ih uslediti još. Šumski požari su se dešavali i biće ih i dalje. To je takođe jedan od efekata klimatske krize koju sve jače doživljavamo - rekao je Micotakis.

Prema prognozama, snažan toplotni talas koji je pogodio region ne pokazuje znake popuštanja, a grčka meteorološka služba je upozorila da je rizik od novih požara i dalje visok.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike