"Mars" nije sav svoj: Humanitarne donacije od 25, 5 miliona dolara otišle u ruke ukrajinskoj vojsci?

17.07.2023

18:53

0

Prema navodima kompanije, sredstva su usmerena u humanitarne svrhe, ali rusko tužilaštvo ne isključuje mogućnost da su sredstva korišćena za finansiranje Oružanih snaga Ukrajine

"Mars" nije sav svoj: Humanitarne donacije od 25, 5 miliona dolara otišle u ruke ukrajinskoj vojsci?
Copyright Profimedi

Jedan od vodećih svetskih proizvođača prehrambenih proizvoda, kompanija "Mars", čiji rad proverava tužilaštvo u Rusiji, prijavio je da je Ukrajini doniralo najmanje 25,5 miliona dolara, prenose "RIA Novosti".

Prema navodima kompanije, sredstva su usmerena u humanitarne svrhe, ali rusko tužilaštvo ne isključuje mogućnost da su sredstva korišćena za finansiranje Oružanih snaga Ukrajine.

Na zvaničnom sajtu kompanije postoje tri objave o donacijama Ukrajini. Prva je od 1. marta prošle godine, u kojoj generalni direktor "Marsa" Grant Rid tvrdi da je kompanija "zaprepašćena onim što se dešava u Ukrajini" i zato, "za podršku rešavanju ove humanitarne krize izdvaja dva miliona dolara".

Profimedia
 

Ako je verovati kompaniji, novac je bio namenjen "za osnovne potrebe dece i njihovih porodica u Ukrajini i traženje azila", kao i za "pomoć kućnim ljubimcima" preko dobrotvornih organizacija "Sejv d čildren" (Save the Children) i "Hjuman sosajti internešnal" (Humane Society International).

Druga objava je od 30. marta 2022. godine, u njoj je korporacija objavila nameru da donira još deset miliona dolara u gotovini i proizvodima. A u maju 2023. "Mars" je najavio još jednu donaciju od 13,5 miliona dolara, što je treće i poslednje takvo saopštenje za javnost do danas.

Novac i proizvodi se, sudeći po saopštenjima kompanije, šalju preko Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Kancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice, Agencije UN za rodnu ravnopravnost i drugih humanitarnih organizacija.

AP Photo/Roman Chop
 

Pored toga, "Mars" je obećao da će da otvori fond za direktne donacije od zaposlenih u kompaniji. Svaki doprinos biće udvostručen iz sredstava korporacije. Međutim, nema javnih podataka koliko je novca i za koje konkretne potrebe prikupljeno i poslato u Ukrajinu.

Danas se saznalo da je tužilaštvo Moskovske oblasti pokrenulo proveru zbog sumnje da "Mars" finansira Oružane snage Ukrajine. Kako je tužilaštvo odgovorilo na pitanje podnosioca žalbe - šefa "Saveznog projekta za bezbednost i borbu protiv korupcije" Vitalija Borodina - provera će trajati još najmanje mesec dana.

"Mars" je jedan od najvećih svetskih proizvođača hrane, osnovan 1911. godine, sa sedištem u Meklinu, Virdžinija, SAD. Brendovi ove kompanije koji su poznatiji našem tržištu su čokolade "mars", "snikers", "baunti", kao i "orbit" žvake. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike