CDU "briše" Boga iz svoje politike? U novom programu Hrišćansko-demokratske unije nijednom se ne spominju ni Bog ni Crkva

12.07.2023

23:05

0

Trenutno, Bog ima istaknuto mesto u političkim dokumentima najznačajnije nemačke partije

CDU "briše" Boga iz svoje politike?  U novom programu Hrišćansko-demokratske unije nijednom se ne spominju ni Bog ni Crkva
CDU - Copyright Printscreen/YouTube/CDUTv

CDU u nemačkoj pokrajini Saksonija-Anhalt radi na novom političkom profilisanju, a jedna od najavljenih promena je uklanjanje Boga i Crkve iz zvaničnih dokumenata Hrišćansko-demokratske unije.

Trenutno, Bog ima istaknuto mesto u političkim dokumentima najznačajnije nemačke partije. 

A sam progeram CDU-u počinje rečima: "Naša politika se zasniva na hrišćanskom shvatanju čoveka i njegove odgovornosti pred Bogom." 

Aktuelni program datira od pre desetak godina, ali je stranka smatrala neophodnim da ga ažurira, izveštava PRO. Novi partijski program mora da se više fokusira na aktuelna pitanja, poput zaštite klime i digitalizacije.

Međutim, sa novim programom, neke vrednosti stranke izgleda takođe nestaju, piše PRO. Jer, na 60 strana dokumenta se nijednom ne spominju ni Bog ni Crkva.

Pored toga, brak, koji se nekada smatrao jednim od nepromenjivih principa Hrišćanskih demokrata, pomeren je iz drugog poglavlja na mnogo kasnije mesto.

Generalni sekretar regionalnog CDU-a, Mario Karšunke, odbacuje optužbu da se stranka udaljava od svojih osnovnih vrednosti, izveštava Evangelisch.de. 

- Hrišćanski prikaz čoveka ostaje osnova naše politike, kaže on. Međutim, CDU takođe treba da bude tu i za 80 odsto nedenominacionalnih stanovnika države, dodaje on.

- Istovremeno, nacrt još uvek nije spreman, i mnogo amandmana je u pripremi, kaže Karšunke. Stoga očekuje da će nacrt biti veoma različit do kraja septembra kada će ga razmatrati partijska konferencija. 

- Ponosimo se sa C (Hriščansko) u našem imenu. Nikada se nećemo oprostiti od Boga i Crkve, naveo je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike