Izraelci blokirali auto-puteve, policija odgovorila vodenim topovima

11.07.2023

11:26

0

Policija je koristila vodene topove da rastera demonstrante

Izraelci blokirali auto-puteve, policija odgovorila vodenim topovima
Policija hapsi demonstrante koji su blikirali puteve u Izraelu - Copyright AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelska policija je danas uhapsila 24 osobe koje su blokirale glavne auto-puteve, protestujući zato što je zakon kojim se ograničavaju pojedina ovlašćenja Vrhovnog suda dobio prvo odobrenje Kneseta.

Demonstranti su držali zastave i blokirali auto-puteve u centralnom Izraelu, oko Tel Aviva i u blizini ulaza u Jerusalim. Pojedinci su ležali na kolovozima, dok su drugi bacali baklje. 

Policija je koristila vodene topove da rastera demonstrante.

AP Photo/Ariel Schalit
 

Za danas je planirano održavanje još protesta širom Izraela, uključujući i na glavnom međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. 

Namera izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da sprovede reformu pravosudnog sistema, kojom se ograničava ovlašćenje Vrhovnog suda da poništi odluke koje donose vlada, ministri i parlament ukoliko proceni da su "nerazumne", dovela je do masovnih protesta u Izraelu od januara ove godine.

Izraelski Kneset usvojio je u prvom čitanju zakon kojim bi se izraelski sudovi onemogućili da na odluke vlade primenjuju ono što je poznato kao "standard razumnosti". 

Za Zakon o standardu razumnosti, koji predstavlja amandman na izraelski Osnovni zakon, u prvom čitanju glasalo je 64 poslanika, a protiv je bilo 56.
AP Photo/Ariel Schalit
 

Planirano je da se Zakon o standardu razumnosti nakon usvajanja nađe pred Ustavnim odborom Kneseta. Odbor za ustav, pravo i pravdu Kneseta počeće već danas da priprema zakon za drugo i treće čitanje. 

Standard razumnosti je doktrina običajnog prava koja dozvoljava sudsku reviziju administrativnih odluka vlade za koje se smatra da su van okvira onoga što bi "odgovoran i razuman autoritet preduzeo". 

AP Photo/Ariel Schalit
 

Predlagači zakona tvrde da je to veoma subjektivno sredstvo za pravosudni aktivizam koji omogućava sudu da svojim stavovima potkopa vladinu politiku. 

Kritičari, uključujući i državnog tužioca, tvrde da je standard razumnosti od suštinskog značaja za borbu protiv korupcije i za osiguranje zaštite pojedinaca od, kako su naveli, proizvoljnih i hirovitih odluka vlade.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike