Kompanija čiji je direktor upravljao podmornicom "Titan" obustavila istraživanja nakon implozije

06.07.2023

21:44

0

Iz kompanije nisu naveli nikakve detalje nakon saopštenja i ovakve odluke

Kompanija čiji je direktor upravljao podmornicom "Titan" obustavila istraživanja nakon implozije
Copyright Profimedia/ABACAPRESS.COM/Profimedia

Kompanija "Oušn gejt", čiji je direktor upravljao podmornicom "Titan" koja je implodirala u blizini olupine "Titanika", saopštila je danas da obustavlja sva istraživanja i komercijalne operacije.

Iz kompanije nisu naveli nikakve detalje, prenosi Rojters. Vlasti SAD i Kanade i dalje istražuju uzrok podvodne implozije u kojoj je stradalo svih pet osoba koje su se nalazile u podmornici.

Privatnu kompaniju osnovali su 2009. Stokton Raš i Giljermo Sonlajn. Koristeći iznajmljene komercijalne podmornice, kompanija je poslednjih trinaest godina odvodila klijente na razna mesta, uključujući olupine i "Andrea Dorije" i "Titanika", prenosi "Gardijan".

Paul Daly/The Canadian Press via AP
 

"Oušn gejt" je je privukao pažnju svetske javnosti u junu, kada je nestalo jedno od njegovih podvodnih plovila.

Američka obalska straža je kasnije potvrdila da je "Titan" pretrpeo "katastrofalnu imploziju" i da su svi članovi posade, uključujući Raša, poginuli.

Pored Raša, stradali su britanski avanturista Hamiš Harding (58), francuski veteran Pol-Anri Nargole (77), britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud (48) i njegov 19-godišnji sin Sulejman.

Tanjug/AP Photo
 

Podsetimo, podmornica "Titan", sa petoricom putnika i članova posade, krenula je u ekspediciju u nedelju 18. juna, u osam sati ujutru, oko 1.100 kilometara jugoistočno od Sent Džonsa na Njufaundlendu. U 9.45 ujutro, sat i 45 minuta posle zaranjanja ka olupini čuvenog "Titanika", "Titan" je izgubio kontakt sa matičnim brodom.

Vest o nestalom brodu podstakla je multinacionalnu operaciju potrage i spasavanja, koja je završena kada su zvaničnici objavili da je podmornica verovatno eksplodirala, ubivši sve one koji su bili na njoj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike