Okupili se lideri zemalja ŠOS-a: Iran novi član, a evo šta su rekli Putin, Si i Modi

04.07.2023

12:40

0

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine

Okupili se lideri zemalja ŠOS-a: Iran novi član, a evo šta su rekli Putin, Si i Modi
Copyright Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) treba da bude jedinstvena u borbi protiv terorizma i da ne okleva da osudi države koje podržavaju teror, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi na samitu te organizacije.

Lideri ŠOS održavaju danas samit putem video-veze, čiji je domaćin Indija, s ciljem da prošire uticaj te evroazijske političke i bezbednosne organizacije uključivanjem Irana i otvaranjem puta ka članstvu Belorusije.

Kineski predsednik Si Đinping i ruski lider Vladimir Putin učestvuju na današnjem 23. samitu Saveta šefova država ŠOS. To je prvi put da je Putin učesnik nekog međunarodnog događaja posle pobune ruske privatne vojne kompanije "Vagner" krajem juna.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

Modi je, tokom uvodnog izlaganja, takođe pozvao lidere ŠOS da rade za dobrobit Avganistana i da pruže humanitarnu pomoć Kabulu. Teritorija Avganistana ne bi trebalo da se koristi za destabilizaciju njegovog susedstva, rekao je Modi.

U svom obraćanju kineski predsednik je poručio da bi fokus organizacije trebalo da bude na pragmatičnoj saradnji i ubrzanju ekonomskog oporavka.

On je naglasio uzajamnu potrebu poštovanja ključnih interesa i zabrinutosti članica, kao i potrebu nezavisnog formulisanja spoljnopolitčkih ciljeva.

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Narendra Modi

Potrebno je istupati protiv svih pokušaja organizacije obojenih revolucija u regionu zemalja Šangajske organizacije za saradnju  izjavio je Si putem video-linka na otvaranju Samita lidera država članica ŠOS.

- Neophodno je samostalno razraditi spoljnu politiku na osnovu zajedničkih i dugoročnih interesa našeg regiona. Moramo nastaviti da i dalje budno pratimo pokušaje spolja da se podstakne novi hladni rat i izazove blokovska konfrontacija u našem regionu i da se kategorički suprotstavimo pokušajima spoljnog mešanja i inspirisanja obojenih revolucija pod bilo kojim izgovorima - naglasio je kineski lider.

Profimedia
Si Đinping

Si je takođe apelovao na sve članice ŠOS da poštuju ključne obostrane interese i zabrinutosti, dodavši da strane treba da rešavaju sve nesuglasice samo posredstvom dijaloga.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Moskva podržava nacrt Deklaracije iz Nju Delhija Šangajske organizacije za saradnju u kojoj se izlažu ciljevi i zadaci dalje interakcije među njenim državama članicama.

Putin je u uvodnoj reči zahvalio indijskom premijeru Narendru Modiju na organizaciji samita i pohvalio rad indijskog predsedavanja ŠOS-om.

Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) posvećena je stvaranju pravednog i multipolarnog svetskog poretka uz koordinirajuću ulogu Ujedinjenih nacija, izjavio je Putin na samitu organizacije.

Iran novi član

Ruski predsednik je pozdravio članstvo Irana u Šangajskoj organizaciji za saradnju, ističući važnost pomoći Teheranu u prilagođavanju svim procesima alijanse.

- Islamska Republika Iran će sada učestvovati u našoj organizaciji u punom formatu. Želeo bih da čestitam na tome i iskreno pozdravim iranskog predsednika gospodina Ebrahima Raisija - rekao je ruski predsednik.

On je dodao da Rusija podržava ulazak Belorusije u Šangajsku organizaciju za saradnju što je pre moguće.

Iranian Presidency Office via AP
Ebrahim Raisi

Iranski predsednik Ebrahim Raisi poručio je danas da članstvo u Šangajskoj organizaciji za saradnju obezbeđuje Iranu uslove za jačanje bezbednosti, suvereniteta i održivog ekonomskog razvoja.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da će uz podršku država članica ŠOS-a Belorusija uskoro moći da postane punopravna članica te organizacije.

ŠOS je međunarodna organizacija osnovana 2001. godine. Njene članice su Indija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Rusija, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan. Zemlje posmatrači su Avganistan, Belorusija, Iran i Mongolija, a partnerske zemlje – Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Turska i Šri Lanka.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike