Makron napustio Samit EU, hitno putuje u Pariz

30.06.2023

11:40 >> 11:49

0

Predsednik Francuske Emanuel Makron napustio samit EU u Briselu, njegova konferencija za novinare je otkazana

Makron napustio Samit EU, hitno putuje u Pariz
Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron napustio samit EU u Briselu, njegova konferencija za novinare je otkazana, objavile su mediji.


On hitno putuje u Pariz gde će prisustvovati sednici vlade o nemirima u zemlji koji su izbili nakon što je policija ubila mladića od 17 godina u saobraćajnoj kontroli.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je danas da će vlada na hitnom sastanku razmotriti sve opcije za vraćanje reda u zemlji.

Prioritet je da se obezbedi nacionalno jedinstvo i uspostavljanje reda, rekla je Born novinarima tokom posete predgrađu Pariza, preneo je Rojters.

Postoji mogućnost da Francuska uvede vanredno stanje, rekao je jedan član francuske delegacije sa samita EU, preneli su mediji.

U Francuskoj je eskaliralo nasilje nakon ubistva alžirskog tinejdžera od strane policajca, a gradovi širom zemlje su postali poprište haosa i nemira.

Prema poslednjim izveštajima Ministarstva unutrašnjih poslova, 249 policajaca i žandarma je povređeno tokom nemira, ali nijedan nije zadobio teže povrede.

Vlasti su brzo reagovale na nasilje i mobilisale impresivnih 40.000 policajaca širom zemlje, od kojih je 5.000 raspoređeno samo u Parizu. Uhapšeno je najmanje 667 osoba zbog učešća u nasilnim nemirima, dok se gradovi suočavaju sa talasom podmetnutih požara, razbijenim izlozima prodavnica i pljačkama.

Najteži incidenti zabeleženi su u predgrađu Nanteru, gde je tinejdžer ubijen jer nije zaustavio automobil. Organizovan je marš belaca u znak protesta, okupivši više od 6.000 ljudi, ali je brzo prerasao u nasilje s podmetnutim požarima i drugim incindentima. U Marselju, policajac je povređen u minobacačkom napadu tokom protesta, dok su vladine zgrade u nekim gradovima bile gađane.

Gradovi Klamar, Medon i Kompjenj su uveli policijski čas od 21.00 ili 22.00 sata uveče do 6.00 sati ujutru, a tramvaji i autobusi u regiji Il de Frans prestali su saobraćati od 21 sat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike