Na delovima podmornice Titan pronađeni ljudski ostaci? Medicinski radnici analiziraju materijal

29.06.2023

12:26

0

Plovilo kompanije „Oušngejt" nestalo je u nedelju, 18. juna, da bi njegovi ogromni ostaci na kraju bili otkriveni četiri dana kasnije na oko 500 metara od pramca potopljenog broda Titanik

Na delovima podmornice Titan pronađeni ljudski ostaci? Medicinski radnici analiziraju materijal
Copyright Paul Daly/The Canadian Press via AP

Na delovima olupine podmornice Titan pronađeni su ljudski ostaci, koje će analizirati medicinski radnici, saopštila je američka obalska straža.

Američka obalska straža saopštila je da je izvukla ostatke i dokaze sa morskog dna na mestu kobne implozije podmornice, u kojoj je poginulo pet ljudi.

Veliki komadi krhotina sa Titana prevezeni su u sredu u luku Sent Džon brodom „Horizon Arctic", gde su viđeni kako ih istovaruje kran.

- Dokazi će istražiteljima iz nekoliko međunarodnih jurisdikcija pružiti kritičan uvid u uzrok ove tragedije. Još uvek je potrebno mnogo posla da se razumeju faktori koji su doveli do katastrofalnog gubitka Titana i da se pomogne da se slična tragedija više ne ponovi - rekao je predsednik istražnog odbora marinaca, kapetan Džejson Nojbauer.

Podmornica kompanije „Oušngejt" nestala je u nedelju, 18. juna, da bi njeni ogromni ostaci na kraju bili otkriveni četiri dana kasnije na oko 500 metara od pramca potopljenog broda Titanik.

Implozija je potvrđena 22. juna. Svih pet putnika je poginulo.

Stradali su britanski milijarder Hamiš Harding, poznati francuski ronilac Pol-Anri Nargolet, istaknuti pakistanski poslovni tajkun Šahzada Davud i njegov 19-godišnji sin Sulejman Davud i izvršni direktor „Oušngejta" Stokton Raš.

Paul Daly/The Canadian Press via AP
 

Potraga je pokrenuta kada je podmornica izgubila kontakt sa svojim matičnim brodom Polarnim princom kod obale Njufaundlenda. Američka mornarica je nedugo zatim čula zvukove koji su „u skladu sa implozijom“.

Krhotine je lociralo vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) po imenu „Odisej“.

Najnoviej fotografije prikazuju delove olupine Titana kako se istovaruju sa broda „Horizon Arctic" na pristaništu Kanadske obalske straže u Sent Džonsu na Njufaundlendu.

Američki pomorski zvaničnici sprovode istragu i kažu da će sačiniti izveštaj koji ima za cilj poboljšanje bezbednosti podvodnih putovanja, prenosi britanski portal „Miror".

Istražitelji iz Kanade, Francuske i Velike Britanije takođe su uključeni u istragu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike