Danska isporučuje avione Ukrajini ranije od očekivanog: Kopenhagen kupuje F-35 dve godine pre prvobitnog roka

27.06.2023

07:10

0

Dansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će njegovo vazduhoplovstvo zameniti svoju flotu aviona F-16 avionima F-35 dve godine pre roka

Danska isporučuje avione Ukrajini ranije od očekivanog: Kopenhagen kupuje F-35 dve godine pre prvobitnog roka
Borbeni avioni - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Ukrajina bi mogla da dobije F-16 ranije nego što je NATO najavio, zahvaljujući novom programu ponovnog naoružavanja Danske.

Dansko ministarstvo odbrane saopštilo je da će njegovo vazduhoplovstvo zameniti svoju flotu aviona F-16 avionima F-35 dve godine pre roka, ubrzavajući transfer lovaca F-16 u Ukrajinu, preneo je Danski radio.

Ranije je bilo planirano da dansko vazduhoplovstvo pređe na F-35 2027. Međutim, Ministarstvo odbrane je obavestilo parlament zemlje da će F-35 biti u funkciji dve godine ranije od 2025. godine.

-Možemo da uvedemo F-35 u upotrebu ranije nego što je planirano. Dakle, nalazimo se u situaciji da F-16 mogu biti povučeni ranije, rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane Troels Lund Poulsen, prenosi radio.

Danska stanica je istakla da odluka Ministarstva odbrane "očišćava put" za prebacivanje lovaca F-16 u Kijev. Ranije je Poulsen rekao da danske vlasti očekuju da ukrajinski piloti počnu obuku na F-16 u zemlji u avgustu.

-To ne znači da se odluka (o prebacivanju aviona u Kijev – prim. Sputnjik) ne može doneti ranije. Međutim, oni (lovci F-16 – prim. aut. Sputnjik) ostaće u Danskoj do 2024. godine, primetio je Poulsen.

Poulsenova izjava je u suprotnosti sa nedavnom opaskom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da još nije trenutak da NATO donese odluku o vremenu isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini.

Tokom konferencije za novinare koju je Evropska politička zajednica održala u Kišinjevu ovog meseca, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je otkrio da je nekoliko članica NATO-a izrazilo spremnost da Ukrajini isporuče borbene avione F-16.

Ranije je Rusija poslala notu zemljama NATO-a o isporukama naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će se svaka pošiljka oružja Ukrajini smatrati legitimnom metom Rusije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučujući oružje Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine zapadnim oružjem ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike