Otac i sin se spasli u poslednjem trenutku, odustali od mesta u podmornici Titan: Vesti su me proganjale, to smo mogli biti mi

24.06.2023

15:21

1

Oni su bili zabrinuti zbog podmornice i njene sposobnosti da putuje duboko u okean

Otac i sin se spasli u poslednjem trenutku, odustali od mesta u podmornici Titan: Vesti su me proganjale, to smo mogli biti mi
Copyright Profimedia/ABACAPRESS.COM

Investitor Džej Blum i njegov sin Šon odustali su od svojih mesta u podmornici Titan iz bezbednosnih razloga samo nekoliko nedelja pre nesreće.

Oni su za CNN ispričali da su bili zabrinuti zbog podmornice i njene sposobnosti da putuje duboko u okean uoči planiranog putovanja.

Njihova mesta su na kraju pripala su Šahzadi i Sulejmanu Davudu, ocu i sinu koji su bili u plovilu kada je ono implodiralo.

- Video sam mnogo crvenih zastava. Bila je namenjena samo za pet ljudi. Jednostavno nisam mislio da može da izdrži tako duboko u okeanu - rekao je Šon (20) u petak uveče.

On se prisetio da je video snimak Stoktona Raša, generalnog direktora „Oušngejta", kompanije koja nudi ekspediciju u dubinama, kako hoda kroz podmornicu i opisuje njene karakteristike.

- Na kraju sam upozorio svog oca na to, a on se složio sa mnom - rekao je.

Titan je bio podmornica koja je bogatim putnicima nudila priliku da vide olupinu Titanika, koja se nalazi na oko 3.800 metara ispod nivoa mora.

Prema prvim informacijama, ona je doživela katastrofalnu imploziju pod ogromnim pritiscima dubokog mora, momentalno ubivši pet putnika.

Ostala trojica na brodu bili su Raš, britanski biznismen Hamiš Harding i francuski ronilac Pol-Anri Nargolet.

Džej Blum je vest o onome što se dogodilo Titanu opisao kao „veoma nadrealnu“.

- Najviše me proganjalo što je to bilo svuda, na vestima, iskakalo mi na laptopu i društvenim mrežama - rekao je on i podelio razmenu tekstualnih poruka sa Rašom gde su mu ponuđena mesta na brodu za majsku ekspediciju.

Profimedia
 

Raš je čak odleteo u Las Vegas u martu da pokuša da ga navede da kupi karte i da je zamalo u tome uspeo.

I Džej i Šon su rekli da je Raš odbacio pitanja ili zabrinutosti koje su pokrenuli u vezi sa podmornicom tokom procesa.

Džej je rekao da ga odluka da ne ode još uvek proganja.

- Sve što sam mogao da vidim kada sam video oca i sina bili smo ja i moj sin, to smo mogli biti mi - rekao je Džej.

Vlasti nastavljaju da pretražuju dno okeana u potrazi za ostacima u nadi da bi ih svako otkriće moglo dovesti do boljeg razumevanja fatalnog incidenta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike