EU podiže granicu fonda kojim plaća oružje za Ukrajinu: Već je izdvojeno 5,6 milijardi evra

24.06.2023

08:32

0

Autor: Lj. S.

Međutim, Mađarska nastavlja sa blokiranjem tranše u vrednosti od 500 miliona evra za Ukrajinu

EU podiže granicu fonda kojim plaća oružje za Ukrajinu: Već je izdvojeno 5,6 milijardi evra
Copyright Pixabay

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće dodavanje 3,5 milijardi evra u fond koji EU koristi za naoružavanje Ukrajine, izjavili su zvaničnici u petak.

Očekuje se da će gornja granica Evropskog mirovnog fonda biti podignuta u ponedeljak, rekao je visoki zvaničnik za Rojters pod uslovom anonimnosti. Iz tog fonda već izdvojeno oko 5,6 milijardi evra za finansiranje sukoba u Ukrajini, napominje britanska agencija.

- Ali neće biti odluke o novoj tranši Evropskog mirovnog fonda za Ukrajinu jer o tome još nema saglasnosti među državama članicama - dodao je zvaničnik.

AP Photo/Octav Ganea, Mediafax
 

Međutim, Mađarska nastavlja sa blokiranjem tranše u vrednosti od 500 miliona evra za Ukrajinu, kažu zvaničnici.

Budimpešta tvrdi da neće prestati sa blokadom sve dok Kijev ne ukloni mađarsku banku "OTP" sa liste kompanija koje smatra "međunarodnim sponzorima" ruskih snaga u Ukrajini, što Mađarska smatra "skandaloznim".

Evropski mirovni fond osnovan je 2021. godine sa namerom da ga zemlje u razvoju koriste za kupovanje vojne opreme. Nakon početka ruske Specijalne vojne operacije prošle godine, EU je odlučila da ovaj fond iskoristi i za nabavku oružja za kijevski režim, što je značilo da se on troši daleko brže nego što je bilo očekivano.

Prvobitni budžet od pet milijardi evra koji je trebalo da traje 2027. godine povećan je za dve milijarde prošlog decembra, a visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je još jedno upumpavanje novca prošlog meseca.

Zvaničnici EU su tvrdili da je to bilo potrebno ne samo kako bi se naoružavanje Ukrajine moglo nastaviti, već kako bi bilo dovoljno resursa i za druge zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike