Nije im po meri: Ben Volas se neće kandidovati za šefa NATO-a jer nema podršku Amerike - „oni žele Stoltenberga"

22.06.2023

14:14

0

Ministar odbrane Velike Britanije smatra da njegovi stavovi ne odgovaraju Vašingtonu

Nije im po meri: Ben Volas se neće kandidovati za šefa NATO-a jer nema podršku Amerike - „oni žele Stoltenberga"
Ben Volas - Copyright AP Photo/Michal Dyjuk

Britanski ministar Ben Volas nadao se donedavno da bi mogao da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu generalnog sekretara NATO-a, ali je sada uveren da se to neće desiti.

- Amerika želi da Stoltenberg ostane na tom mestu - rekao je on neveselo za britanski „Ekonomist".

To bi odluku o novom generalnom sekretaru Alijanse odložilo za sledeću godinu.

Iako je ojačao odbranu zemlje tražeći veće finansiranje od vlade i opstao na svojoj poziciji dok su se premijeri smenivali (preživeo je pad Borisa Džonsona, ostao ministar odbrane tokom kratkog mandata Liz Tras, i nastavaio da služi u istom ministarstvu i kada je na mesto premijera došao Riši Sunak), a zalaže se i za veliku vojnu pomoć Ukrajini, to izgleda nije bilo dovoljno da dobije američku podršku za kandidaturu za generalnog sekretara NATO-a.

- Možda žele premijera - sugerisao je on u intervjuu za pomenuti medij.

Bela kuća je možda favorizovala Marka Rutea, dugogodišnjeg lidera Holandije, ali se piše da je on dva puta odbio posao. Mete Frederiksen, danska premijerka, donedavno je bila favorit, ali Danska je daleko od toga da ispuni cilj NATO-a o potrošnju od 2 odsto BDP-a na odbranu, što nervira mnoge istočnoevropske zemlje koje to čine.

Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys, File
 

Ko god dobije posao moraće da se bavi „mnogim nerešenim pitanjima u NATO-u“, upozorava Volas. Mnoge zemlje nemaju apetit za cilj od 2 odsto, kaže on. A tu je i pitanje uloge alijanse izvan Evrope. Najnovija britanska spoljnopolitička revizija, u martu, opisala je Kinu kao „izazov koji definiše epohu“ i ponovo govorila o „nagibu“ ka Indo-Pacifiku, u čemu je Volas umereniji.

- NATO ne bi trebalo da ide u misije na Pacifik - upozorava on, dodajući da deli francusko protivljenje otvaranju kancelarije u Tokiju.

Stoltenbergov eventualni naslednik „moraće da zadovolji i Makrona i Bajdena“, kazao je on. Amerika želi da saveznici pomognu u suprotstavljanju Kini. Francuska naglašava evropsku stratešku autonomiju.

Iako to nije popularno gledište u njegovoj stranci, Volas, pozdravljajući podršku Amerike Ukrajini, izražava saosećanje sa Makronom, ukazujući na važnost saradnje odbrambene industrije Evrope.

- Francuzi imaju pravo u mnogim oblastima. Odgovor na sve nije Amerika na prvom mestu, kada su nabavke u pitanju - rekao je on, istakavši da je upravo to ono što generalni sekretar NATO-a nikada ne bi mogao da kaže.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike