Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje Mađarsku: Kažu da podriva EU

01.06.2023

15:49

0

Zakonodavci EU su doveli u pitanje kredibilitet Mađarske za ispunjavanje uloge predsedavajućeg Saveta EU

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osuđuje Mađarsku: Kažu da podriva EU
Evropski parlament - Copyright AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju u kojoj osuđuje "namerne i sistematske pokušaje" Mađarske da podrije vrednosti EU i izrazio zabrinutost zbog njenog predstojećeg preuzimanja mesta predsedavajućeg Unije za 2024.godinu.

U rezoluciji, usvojenoj sa 442 glasa "za", 144 "protiv" i 33 uzdržana, zakonodavci EU su doveli u pitanje kredibilitet Mađarske za ispunjavanje uloge predsedavajućeg Saveta Evropske unije u drugoj polovini 2024. godine. 

Članovi Evropskog parlamenta su istakli važnost uloge predsedavajućeg Saveta u "unapređivanju rada Saveta na zakonodavstvu EU, obezbeđivanju kontinuiteta agende EU i predstavljanju Saveta u odnosima sa drugim institucijama EU".

AP Photo/Jean-Francois Badias
 

Evropski parlament "postavlja pitanje kako će Mađarska moći verodostojno da ispuni ovaj zadatak 2024. godine, s obzirom na njenu neusaglašenost sa evropskim pravom i vrednostima, kao i principom iskrene saradnje", stoji u rezoluciji.

Evroparlamentarci zato traže od Saveta EU "da se što pre nađe odgovarajuće rešenje", i napominju da bi EP "mogao da preduzme odgovarajuće mere ako se takvo rešenje ne pronađe".
Evropski zakonodavci izražavaju i zabrinutost zbog situacije u kojoj evropske vrednosti u Mađarskoj nastavljaju da se urušavaju, uprkos aktiviranju člana 7 Ustava EU protiv te zemlje. 

Usvojena Rezolucija osuđuje vladine "komunikacione kampanje protiv EU" za koje je EP rekao da su "deo vladine strategije da se skrene pažnja sa njene neusklađenosti sa vrednostima sadržanim u članu 2 Ustava EU i njene sistemske korupcije". 

S obzirom na evropske parlamentarne i lokalne izbore 2024, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su mađarsku vladu da sprovođenje svojih izbora uskladi sa međunarodnim standardima.

AP Photo/Denes Erdos
Mađarski premijer Viktor Orban

Dokument skreće pažnju na "izveštaje o metodama zastrašivanja, kao što su posete tajne policije kancelarijama nekih kompanija i drugi oblici pritiska kojima se služe određene osobe za koje se zna da su povezane sa bliskim krugom ili kancelarijom premijera". 

Za ta zastrašivanja se tvrdi da su imali za cilj da "pod svoju kontrolu stave one delove mađarske industrije za koje se smatra da su od strateškog značaja".

Evropski parlament je, takođe, izrazio zabrinutost zbog zamrznutih fondova EU i odlaganja relevantnih reformi u Mađarskoj.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike