Zombiji usred Filadelfije: Zavisnici od opasne droge tumaraju ulicama, snimci su zabrinjavajući (VIDEO)

28.05.2023

12:59

0

Autor: N.P.

I čitavo lečenje od ksilazina je komplikovanije

Zombiji usred Filadelfije: Zavisnici od opasne droge tumaraju ulicama, snimci su zabrinjavajući (VIDEO)
Naselje Kensington u Filadelfiji prepuno je zavisnika koji šetaju poput zombija - Copyright TikTok/urbanvisuals2.0

Snimci sa ulica Filadelfije pokazuju kakva pošast hara nakon što se proširila upotreba smrtonosne droge "trank" što je poprimilo razmere epidemije.

Naselje Kensington, koje je postalo svojevrsna narko-tržnica na otvorenom, prepuno je zavisnika koji tumaraju ulicama ili su potpuno van sebe.

Podsetimo, američke vlasti su upozorile na rast upotrebe ksilazina, uličnog naziva "trank", koji inače služi kao sedativ za uspavljivanje životinja. U ovom slučaju, pojačava dejstvo heroina, kokaina i fentanila, a posledice su zastrašujuće.

Doze ove droge su toliko jake da je Bela kuća nedavno objavila da se radi o "hitnoj pretnji".

Čelnici Filadelfije su istakli da je grad teško pogođen ovom epidemijom.

- Ksilazin je Filadelfiju posebno teško pogodio, broj predoziranja se povećao, a zabeležen je sve veći broj slučajeva sepse i amputacija udova - navele su zdravstvene vlasti ovog grada.

Sara Laurel, osnivač neprofitne organizacije "Savage Sisters", navela je da je u poslednje četiri godine zabeležen rast upotrebe ksilazina.

- Viđamo ljude koji imaju otvorene rane, infekcije, pojedincima se stvara nekroza, a to onda dovodi do amputacije - rekla je.

Kako je navela, sa svojim kolegama je počela da nosi kiseonik jer često zavisnike na ulici zatiču bez svesti.

- Ovo nije bio ničiji izbor. Kada kupujete drogu na kriminalnom narko-tržištu, dobijete šta dobijete, i ne uznemiravate se. Mislim da niko nije očekivao ove katastrofalne posledice. Nikada nisam videla ljude u ovakvim stanjima - dodala je.

Kensigton je glavna tema kandidata koji su ušli u trku za gradonačelnika Filadelfije, a pojedini predlažu potpuno razbijanje naselja i stroge kazne.

- Dozvolili smo da Kensington bude kontaminirano mesto, kao da je u redu da se ode tamo, konzumira i prodaje droga. To je neprihvatljivo - rekao je nekadašnji član gradskog veća Alan Domb, jedan od kandidata za gradonačelnika.

"Trank" se može koristiti na više načina jer je pomešan sa drugim supstancama, pa se puši, guta, udiše ili ubrizgava u telo. Efekti su zapravo slični predoziranju jer se zavisniku usporava disanje, a često se i onesveste.

Droga često prouzrokuje zastrašujuće rane na koži, dok stručnjaci napominju da izjeda kožu i mišićno tkivo.

Filip Mur, glavni doktor u neprofitnoj organizaciji "Gaudenzia" koja pruža pomoć zavisnicima, kazao je da je u pitanju jedna od droga koja stvara najveću zavisnost zbog čega je veoma teško skinuti se sa nje.

- Skidanje pacijenata sa ove droge je veoma komplikovano. Počnemo sa tretmanom za lečenje od sintetičkih droga, i taman kada bi trebalo da im bude bolje, javlja se drhtavica, znojenje, nemir, anksioznost... To su veoma neprijatni simptomi. Čitavo lečenje je komplikovanije - rekao je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike