Dečak (5) umro kad je pojeo nektarinu u školi: Očajni roditelji zahtevaju da se odgovorni kazne

27.05.2023

13:25

0

Mališan je bolovao od retkog stanja i trebalo je da bude pod stalnim nadzorom

Dečak (5) umro kad je pojeo nektarinu u školi: Očajni roditelji zahtevaju da se odgovorni kazne
Ilustracija - Copyright Profimedia

Smrt petogodišnjeg dečaka koji se ugušio u školi u Južnoj Australiji mogla je da se spreči da je bio pod boljim nadzorom, pokazala je istraga.

Roditelji deteta tvrde da je Odeljenje za obrazovanje izvršilo „stalnu organizacionu zloupotrebu“ da bi zaštitilo svoju reputaciju nakon smrti njihovog deteta.

Lukas Latuš Macej umro je nakon što je pojeo nektarinu u osnovnoj školi Henli bič u Adelejdu u martu 2017.

Istraga o njegovoj smrti započeta je u novembru 2021, a zamenik mrtvozornika Južne Australije Ijan Vajt izneo je svoja otkrića u petak.

Lukas je rođen sa retkim genetskim stanjem poznatim kao SSADH koje pogađa samo 350 ljudi širom sveta i dovodi do kašnjenja u razvoju.

Na dan njegove smrti dečaka su nadgledali odvojeno od njegovog razreda sa posebnim potrebama jer nije učestvovao na času nauke. To je odlučeno zbog rizika da će staviti neke predmete u usta.

Njegov učitelj je nakratko napustio učionicu, a službenik za podršku obrazovanju bio je u internoj kancelariji sa ograničenom preglednošću prostora u kom je dečak sedeo i gledao film.

Tako nije primetio kada je mališan pronašao nektarinu u učionici i nečujno počeo da guši košticom voća.

Vajt je otkrio da bi Lukasova smrt „bila sprečena“ tog popodneva da je osoblje ostalo u učionici sve vreme dok je gledao film, a da nešto nije u redu primetila je tek učiteljica kada se vratila u učionicu.

Osoblje je pokušalo da pomogne Lukasu, a hitne službe nisu pozvane na vreme. Hitna pomoć je na kraju stigla i Lukas je prebačen u bolnicu u kojoj je proglašen mrtvim.

Škola je nedelju dana nakon Lukasove smrti poslala bilten u kojem se navodi da je umro „od komplikacija nakon izolovane medicinske epizode ​​povezane sa njegovim stanjem“, za šta je Vajt rekao da nije tačno i da je to uznemirilo Lukasove roditelje.

Škola je takođe postavila ploču ispred učionice na kojoj je obznanila Lukasovu smrt bez konsultacija sa roditeljima.

Lukasova majka Danijela Macej rekla je da odeljenje ne želi da prihvati zašto je dečak umro dok su brinuli o njemu ili da nauči iz incidenta kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi.

- Tražimo odgovore od dana kada je Lukas umro. Putovanje je bilo izuzetno bolno, čak i okrutno. Tražimo od Odeljenja za obrazovanje da prizna da je Lukas umro jer je nešto pošlo po zlu u jednoj od njihovih učionica gde je ostao sam bez nadzora - rekla je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike