FBI otkrio detalje zavere za ubistvo kraljice Elizabete pre 40 godina: Muškarac planirao atentat na njenom ličnom brodu

26.05.2023

11:55

0

Plan je raskrinkan tokom posete britanske vladarke SAD 1983.

FBI otkrio detalje zavere za ubistvo kraljice Elizabete pre 40 godina: Muškarac planirao atentat na njenom ličnom brodu
kraljica1 - Copyright AP Photo/Ed Reinke

Dosije FBI-ja koji se odnosi na posetu pokojne britanske kraljice Elizabete II SAD otkrio je da je postojala zaveru za njeno ubistvo.

Dokument, koji je dostupan u onlajn trezoru FBI-ja, opisuje obaveštajne podatke dostavljene federalnim agentima o pretnji kraljičinom životu u Kaliforniji pre 40 godina.

Kraljica Elizabeta i njen suprug, vojvoda od Edinburga, bili su u zvaničnoj poseti zapadnoj obali SAD u februaru i martu 1983. godine.

U dosijeu se navodi da je telefonski poziv obavio „čovek koji je tvrdio da mu je ćerka ubijena u Severnoj Irskoj gumenim metkom“.

Dodaje se: „Ovaj čovek je dodatno tvrdio da će pokušati da naudi kraljici Elizabeti i da će to učiniti ili tako što će baciti neki predmet sa mosta Golden gejt na kraljevsku jahtu Britanija kada bude plovila ispod ili tako što će pokušati da ubije kraljicu Elizabetu prilikom posete nacionalnom parku Josemiti.

Dosije se odnosi na klub koji „ima reputaciju popularnog republikanskog bara koji posećuju simpatizeri Privremene Irske republikanske armije“.

AP Photo
 

Drugi dokument, među više od 100 stranica koje je FBI objavio na internetu, odnosi se na kraljičinu državnu posetu SAD 1991. godine. U njemu se navodi da su irske grupe planirale da protestuju zbog njenog prisustva na bejzbol utakmici, kao i događaja u Beloj kući. Informacija je došla iz irskog lista iz Filadelfije pod nazivom „Irish Edition".

U dosijeu piše: „U članku se navodi da su antibritanska osećanja u porastu kao rezultat dobro poznatih nepravdi koje je korumpirani engleski pravosudni sistem naneo birmingemskoj šestorki i nedavnog naleta brutalnih ubistava nenaoružanih irskih nacionalista u šest okruga od lojalističkih odreda smrti".

Iako članak nije sadržao nikakve pretnje predsedniku SAD ili kraljici, izjave bi se mogle smatrati ozbiljnim. U članku se navodi da je irska grupa rezervisala veliki broj karata za tribine.

U zasebnom dosijeu među dokumentima iz 1989. piše da je, iako FBI nije znao za bilo kakve konkretne pretnje kraljici, „mogućnost pretnje britanskoj monarhiji uvek prisutna od strane Irske republikanske armije“.

Kraljičin rođak, lord Mauntbaten, poginuo je u bombaškom napadu Irske republikanske armije, paravojne organizacije, u okrugu Sligo u Irskoj 1979.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike