Stoltenberg kaže da Ukrajina ne može u NATO dok traje rat; ukrajinski dronovi napali ruski brod

25.05.2023

21:31 >> 00:53

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Stoltenberg kaže da Ukrajina ne može u NATO dok traje rat; ukrajinski dronovi napali ruski brod
Ukrajina Rusija - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP/Kostiantyn Liberov/Alexei Alexandrov

U toku je 455. dan specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

U Belgorodskoj oblasti ukinut je režim protivterorističke operacije, uveden zbog napada ukrajinske DRG. 

Stejt department je saopštio da Vašington ne podstiče udare Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije, već ostavlja Kijevu pravo da sam donosi odluke. 

Teza Vladimira Putina o potrebi „ubijanja terorista u toaletu“, izneta krajem 1999. godine, i danas je aktuelna, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika, komentarišući napad na Belgorodsku oblast. 

Najvažnije činjenice

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO

- "Vagner“ dobio oružje, a Surovikin organizovao saradnju sa vojskom Rusije

23.59 - Zelenski: Isporuka lovaca F16 je signal da će Rusija izgubiti

Isporuke borbenih aviona F16 Ukrajini biće signal da će Rusija biti gubitnik, a što pre ta odluka bude sprovedena to bolje, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

"Prvi ukrajinski F-16 biće jedan od najjačih signala iz sveta da će Rusija izgubiti svoj agresivni rat. Biće slabija i izolovana", poručio je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Prema njegovim rečima, u zaštiti ukrajinskog neba najznačajniji su brzina obuke i snabdevanje.

22.34 -  Stejt department odobrio ugovor o prodaji Ukrajini jednog protivvazdušnog raketnog sistema

Stejt department odobrio je ugovor o prodaji Ukrajini jednog protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS i opreme za njega u vrednosti od 285 miliona dolara, saopštio je Pentagon.

Taj ugovor će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, „služiti ciljevima i interesima Sjedinjenih Država u oblasti nacionalne bezbednosti“, jer podrazumeva pružanje vojne pomoći „partneru koji održava političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“.

- Ukrajina ima hitnu potrebu da jačanje odbrane od ruskih raketnih i vazdušnih udara. Nabavka i efikasna upotreba ovog oružja ojačaće sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje građane i kritičnu nacionalnu infrastrukturu - saopštio je Pentagon.
 

21.33 - Putin: Svojom ekonomskom politikom SAD pucaju sebi u nogu

SAD svojom ekonomskom politikom samo štete svom razvoju i "pucaju sebi u nogu", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na plenarnoj sednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma koji se održava u Moskvi.

On je konstatovao da se na globalnoj sceni dešavaju fundamentalne promene, dok istovremeno SAD, koje pretenduju na hegemoniju, svojom ekonomskom politikom štete samo sebi.

19.39 - Norveška će učestvovati u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

Norveška podržava obuku ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16 i učestvovaće u njoj, izjavio je danas ministar odbrane te zemlje Bjorn Arild Gram.

- Norveška će razmotriti različite načine da doprinese obuci ukrajinskog osoblja na borbenim avionima F-16 - rekao je Gram.

Profimedia
 

19.24 - Nemačka će kupiti tenkove Leopard 2 i samohodne haubice kako bi popunila zalihe

Nemačka će kupiti 18 tenkova Lepoard 2 i 12 samohodnih haubica kako bi popunila zalihe ispražnjene usled isporuke oružja Ukrajini.

Tenkovi će koštati 525,6 miliona evra, a haubice 190,7 miliona evra, a sve treba da bude isporučeno do 2026. godine.

19.01 - Bela kuća: Odluka o produženju pritvora Gerškoviču je neprihvatljiva

Odluka Rusije da produži pritvor novinaru "Volstrit žurnala" Evanu Gerškoviču je neprihvatljiva, poručio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Sud u Moskvi saopštio je u utorak da je Gerškoviču produžio pritvor do 30. avgusta.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Evan Gerškovič

17.26 - Rusija: Ukrajinski pomorski dronovi napali ruski ratni brod u Crnom moru

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri ukrajinska pomorska drona - gliseri bez posade, bezuspešno napali ruski ratni brod "Ivan Hurs" u Crnom moru.

Kako se navodi, ruski ratni brod je štitio gasovode Turski tok i Plavi tok, kojima se gas prenosi iz Rusije u Tursku.

- Svi neprijateljski gliseri su uništeni standardnom naoružanju ruskog broda, 140 kilometara severoistočno od Bosfora - kaže se su u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

15.55 - Nariškin: Zapad posejao seme sopstvenog uništenja, neka "ide do đavola"

Direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije (SVR) Sergej Nariškin, izjavio je danas da je Zapad posejao seme sopstvenog uništenja, okrenuvši se od onoga što je nazvao tradicijom.

Poručio je Zapadu da "ide do đavola" i prestane da se meša u globalne stvari.

- Anglosaksoncima bi se moglo savetovati da se pobrinu za svoje unutrašnje građanske sukobe. Još bolje bi im bilo da odu do svog poznanika đavola - rekao je Nariškin na bezbednosnom forumu održanom nedaleko od Moskve kojem su prisustvovali strani bezbednosni zvaničnici, preneo je Rojters.

15.45 - Peskov: Ruska vojska i graničari rade na zaštiti teritorije

Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov rekao je danas da ruska vojska, graničari i relevantne službe rade svoj posao da zaštite teritorije Ruske Federacije od napada iz Ukrajine.

15.32 - Stoltenberg: Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat nije na dnevnom redu

Ukrajina neće moći da se pridruži NATO-u sve dok u toj zemlji traje rat, izjavio je danas generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

- Mislim da su svi shvatili da postati član usred rata nije na dnevnom redu - poručio je Stoltenberg.

AP Photo/Virginia Mayo
Jens Stoltenberg

13.35 - Šojgu: Obučeno više od 5.000 specijalista

U cilju primene visokotehnoloških modela tehnike kao što su tenkovi T-90M „proriv“, BMP-2M sa borbenim modulom „berežok“, BMP-3, kao i različitih bespilotnih letelica obučeno je oko 5.000 specijalista, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kolegijumu vojnog resora.

On je dodao da je od početka specijalne vojne operacije obučeno više od 120 hiljada vojnika.

13.17 - Šojgu: Na napade ukrajinskih ekstremista odgovorićemo oštro

Na napade ukrajinskih ekstremista ubuduće ćemo reagovati izuzetno oštro, izjavio je tokom kolegijuma Ministarstva odbrane Rusije šef vojnog resora Sergej Šojgu.

- Prilikom kontraterorističke operacije, napadima avijacije, artiljerijskom vatrom i aktivnim dejstvima jedinica koje pokrivaju državne granice Zapadnog vojnog okruga, ekstremističke formacije su blokirane i razbijene. Ostaci ekstremista su potisnuti na teritoriju Ukrajine gde su nastavljeni napadi do potpune likvidacije - rekao je on.

Profimedia
Sergej Šojgu

 

13.13 - SZO usvojila predlog kojim se osuđuje ruska vojna operacija u Ukrajini

Skupština Svetske zdravstvene organizacije (SZO) usvojila je danas predlog kojim se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, uključujući navodne napade na zdravstvene ustanove.

Predlog je usvojen sa 80 glasova za, 9 protiv, dok su 52 bila uzdržana, a 36 zemalja nije učestvovalo u glasanju, prenosi Rojters.

Predlog se odnosi i na procenu uticaja ruskog napada na zdravstveni sektor u Ukrajini.

12.56 - Rusija zaplenila poljsko oklopno vozilo koje je učestvovalo u napadu na Belgorod

Tokom borbi između jedinica legije "Sloboda Rusije" sa jedinicama redovne ruske vojske u Belgorodskoj oblasti, ruska vojska je zaplenila deo opreme koju su koristili gerilci, među kojom je i oklopno vozilo poljske proizvodnje. 

Na internetu je objavljen snimak na kojem se vide zaplenjena vozila, među kojima su blindirani automobili i kamioni Humve američke proizvodnje, uključujući i vozilo proizvedeno u poljskoj. 

12.14 - Zaharova: Zapad sprovodi etničko čićenje Ukrajinaca

Postoje znaci koji ukazuju na to da Zapad sprovodi etničko čišćenje Ukrajinaca na teritoriji Ukrajine, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Marija Zaharova

Ona je navela da najamnička aktivnost raste u Ukrajini i dodala da se poljski plaćenici nagrađuju besplatnim parcelama zemlje na zapadu u Volinjskoj, Lavovskoj i Zakarpatskoj oblasti.

- Ukrajinsko zakonodavstvo sada predviđa povlašćene kredite, izgradnju kuća za porodice poginulih plaćenika o trošku ukrajinskih poreskih obveznika... Sve su naznake da Zapad sprovodi etničko čišćenje Ukrajinaca na teritoriji Ukrajine, jer nema opisa ili definicije za takvu katastrofu koja se odvija pred našim očima. Zapadni kustosi čine sve da potpuno unište Ukrajince kao narod, kao zajednicu - rekla je Zaharova na brifingu.

11.33 - Kijev priznao da su Oružane snage Ukrajine učestvovale u napadu u Belgorodskoj oblasti

U Kijevu su priznali ulogu Oružanih snaga Ukrajine u napadu diverzantsko-obaveštajne grupe na Belgorodsku oblast Rusije, istakavši da su ukrajinski vojnici pružali podršku diverzantima, piše izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika.

Prema izvoru, ukrajinski vojnici su uglavnom dejstvovali kao podrška, braneći granicu Ukrajine u tom regionu za slučaj ruskog kontranapada.

Istovremeno, ukrajinski zvaničnik je izjavio da nijedan pripadnik ukrajinskih snaga nije stupio na teritoriju Rusije.

On je takođe priznao da je među diverzantima bilo ljudskih gubitaka.

11.03 - Krimski most ponovo otvoren nakon obustave saobraćaja zbog vežbi

Saobraćaj preko Krimskog mosta ponovo je uspostavljen nakon obustave zbog vežbi, saopštile su nadležne službe.

Navedeno je da je dim na mostu povezan sa vežbama, prenosi Interfaks.

10.53 - Švedska: Predstavnici EU postigli dgovor o još godinu dana ukidanja carina na robu iz Ukrajine

Stalni predstavnici članica EU dogovorili su se da se na još godinu dana produži ukidanje carine na uvoz robe iz Ukrajine, uključujući žito, saopšteno je iz predstavništva trenutno predsedavajuće Švedske.

U saopštenju na Tviteru se dodaje da će to pomoći Ukrajini da očuva stabilne trgovinske odnose sa EU i održi svoju privredu.

Odluka sada treba da prođe formalnu proceduru usvajanja na ministarskom nivou, nakon čega će stupiti na snagu.

10.17 - Aksjonov: Krimski most zatvoren danas zbog vežbi

Saobraćaj na Krimskom mostu obustavljen je danas zbog vežbi, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

Rosavtodor Press Service via AP, File
 

On je na Telegramu napisao da je Krimski most zatvoren zbog vežbi koje se održavaju u toj oblasti i da će saobraćaj biti ponovo uspostavljen za nekoliko sati. 

- Pozivam sve da veruju samo pouzdanim izvorima informacija - dodao je Aksjonov.

10.10 - Putin: Zajedno sa drugim zemljama Rusija će postići pravičan svetski poredak

Zajedno sa drugim zemljama, Rusija će definitivno postići pravičan svetski poredak, dok će model da se neke zemlje razvijaju na račun drugih postati prošlost, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se učesnicima 11. međunarodnog sastanka visokih predstavnika za bezbednosna pitanja.

9.52 - Pušilin: U Artjomovsku (Bahmut) počela da radi ruska policija

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke narodne Republike (DNR), čije je pripajanje proglasila Rusija, Denis Pušilin izjavio je danas da su ruski policajci počeli su da rade u Artjomovsku, kako u Rusiji nazivaju Bahmut.

- Od danas je tamo Ministarstvo unutrašnjih poslova - rekao je Pušilin u emisiji Solovjov uživo, prenose RIA Novosti.

AP Photo/Alexei Alexandrov
Denis Pušilin

Dodao je da će se u sledećoj fazi u Bahmutu pojaviti i druge službe, uključujući Ministarstvo za vanredne situacije, a da će zatim početi radovi na razminiranju.

9.44 - Šetnja za Ukrajinu na Cetinju, poruke mira i slobode

Građani Cetinja će danas izaći na ulice tog grada i pružiti podršku ukrajinskom narodu u njihovoj borbi za slobodu.

- Agoniju straha i neizvesnosti produžava činjenica da se ne nazire kraj ruskoj zločinačkom pohodu čije horde zla nastavljaju s napadima na civile i glavne infrastrukturne objekte čineći zločine raznih razmera - poručuju organizatori skupa, prenosi RTCG.

9.32 - Gladkov: U Belgorodskoj oblasti odbijen masovni napad dronovima

U ruskoj Belgorodskoj oblasti je tokom noći odbijeno mnoštvo napada dronovima, izjavio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov.
- Noć nije bila sasvim mirna. Bio je veliki broj napada bespilotnim letelicama... Najvažnije je da nema žrtava - napisao je Gladkov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, sistemi PVO su eliminisali većinu dronova, ali su oštećene pojedine privatne kuće, automobili i administrativne zgrade u Belgorodu, Borisovskom i Belgorodskom okrugu, prenose RIA Novosti.

7.33 - Sunak: Zapad spreman da godinama podržava Kijev

Joe Giddens/Pool Photo via AP
Riši Sunak

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je sa zapadni saveznici Ukrajine spremni da je "godinama" podržavaju u ratu sa Rusijom.

Sunak je na konferenciji o odbrani u Londonu rekao da ruska strategija "čekanja da se ljudi (na zapadu) umore, da im dosadi... neće raditi", piše Fajnenšel tajms.

- Sada razgovaramo sa saveznicima o tome koje dugoročne multilateralne i bilateralne bezbednosne sporazume možemo da sklopimo sa Ukrajinom - dodao je Sunak, prenosi Gardijan.

7.10 - Snage PVO odbile napad Oružanih snaga Ukrajine

Snage PVO odbile su u utorak napad Oružanih snaga Ukrajine na Harcizsk, koji se nalazi u DNR. Ovo je za TASS saopštila gradonačelnica Viktorija Žukova.

Kako su saopštile republičke vlasti, tri eksplozije su odjeknule nad gradom.

7.00 - Sjedinjene Američke Države sada ne nameravaju da isporučuju Ukrajini rakete ATACMS, saopštio je Stejt department.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike