Beba umrla dok je bila na odmoru sa roditeljima: Bolnica zakazala, nije na vreme prebačena u drugu zdravstvenu ustanovu

22.05.2023

13:25

0

Nakon tragedije sprovedena je istraga u Portugalu koja je pokazala da je medicinski helikopter morao da se ukrca da bi prebacio bebu od 11 meseci u bolnicu Faro, što nisu učinili na vreme

Beba umrla dok je bila na odmoru sa roditeljima: Bolnica zakazala, nije na vreme prebačena u drugu zdravstvenu ustanovu
Ilustracija - Copyright Pixabay

Beba iz Velike Britanije umrla je u bolnici nakon što se razbolela na odmoru na kom je bila sa roditeljima. Beba je preminula čekajući premeštaj sa jedinice intenzivne nege u bolnici "Portimao" u drugu bolnicu "Faro" udaljenu oko 50 minuta vožnje. 

Nakon tragedije sprovedena je istraga u Portugalu koja je pokazala da je medicinski helikopter morao da se ukrca da bi prebacio bebu od 11 meseci u bolnicu Faro, što nisu učinili na vreme.

Smatralo se da je beba obolela od brohitisa pre nego što su lekari otkrili da ima septikemiju. Beba je prvobitno zadržana u bolnici "Portimao", ali se stanje pogoršalo i preminula je istog dana.

U prvom izveštaju je opovrgnuto da je dete izgubilo borbu za život nakon što je šest sati čekalo da bude prebačeno u drugu bolnicu zbog nedostatka stručnog osoblja.

Ugledni portugalski dnevnik "Correio da Manha" piše da su lekari na Algarveu prvobitno tražili premeštaj u bolnicu Santa Kruz u Lisabonu, vodeću kardiološku bolnicu, pre nego što je doneta odluka da se beba odveze u bolnicu Faro.

Portparol portugalskog Nacionalnog instituta za hitnu medicinsku pomoć (INEM), agencije Ministarstva zdravlja odgovorne između ostalog za pružanje hitne bolničke nege na licu mesta i pomoć u transportu žrtve u odgovarajuće bolnice, rekao je da je primio zahtev iz bolnice Portimao da prevezu 11-mesečnu bebu na pedijatrijsku jedinicu intenzivne nege u 14.18 po lokalnom vremenu u petak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike