Jelen pomera Dan D: Bez dogovora o gornjoj granici duga, SAD sredinom juna ostaju bez novca

21.05.2023

21:25

0

Autor: M. Vu.

Ministarka finansija je ranije rekla da bi SAD mogle da ostanu bez keša već 1. juna, što bi zemlju izložilo riziku od katastrofalnog neizvršenja obaveza

Jelen pomera Dan D: Bez dogovora o gornjoj granici duga, SAD sredinom juna ostaju bez novca
Dženet Jelen, ministarka finansija SAD - Copyright AP Photo/Evan Vucci

Ministarka finansija Dženet Jelen smatra da je malo verovatno da će SAD dogurati do sredine juna i da će i dalje moći da plate svoje račune.

- Pa, uvek postoji neizvesnost oko poreskih primanja i potrošnje - rekla je Jelen za En-Bi-Si. - I zato je teško biti potpuno siguran u ovo, ali moja procena je da su šanse da stignemo do 15. juna, a da budemo u mogućnosti da platimo sve naše račune, prilično niske.

Jelen je ranije rekla da bi SAD mogle da ostanu bez keša već 1. juna, što bi zemlju izložilo riziku od katastrofalnog neizvršenja obaveza. Iako se plaćanje poreza očekuje sredinom juna, problem je doći do tog datuma, rekla je ona.

Pošto su pregovori o plafonu duga zaustavljeni, predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao je da očekuje da će razgovarati sa predsednikom Džozefom Bajdenom u nedelju o gornjoj granici duga. Demokrate i republikanci međusobno se optužuju da postavljaju nerazumne zahteve.

Bajden i Makarti su od januara u ćorsokaku zbog podizanja vladinog limita za zaduživanje od 31,4 biliona dolara. Ministarstvo finansija od januara primenjuje posebne računovodstvene mere kako bi ostao u okviru zakonskog limita.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Sukob oko gornje granice duga ima potencijal da dodatno optereti američku ekonomiju, koja je već podložna recesiji nakon niza povećanja kamatnih stopa, navodi "Blumberg".

Ekonomisti upozoravaju da bi neizvršenje obaveza moglo da izazove haos na tržištu, porast troškova pozajmljivanja i udar na globalnu ekonomiju koji bi mogao da parira krahu iz 2008. godine.

Očekuje se da će Jelen ove nedelje obavestiti Kongres o tome koliko vremena SAD imaju pre nego što rizikuju da ostanu bez gotovine za plaćanje svojih računa. Ona je više puta pozivala na dogovor koji bi izbegao neizvršenje obaveza.

Kasa američke vlade se smanjila na najniži nivo u skoro godinu i po dana, a Ministarstvo finansija je u petak saopštilo da su potrošili sve pare, osim oko 92 milijarde dolara odobrenih vanrednim merama 17. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike