Ruski imperatorski dom podržao odluku: Ikona Andreja Rubljova vraća se Ruskoj pravoslavnoj crkvi

19.05.2023

07:30

0

Ikonu "Trojstvo", koja je takođe nazvana i "Avramovo gostoprimstvo", naslikao je Rubljov u prvoj četvrtini 15. veka

Ruski imperatorski dom podržao odluku: Ikona Andreja Rubljova vraća se Ruskoj pravoslavnoj crkvi
Ikona "Trojstvo" Andreja Rubljova - Copyright Profimedia

Ruski imperatorski dom podržao je odluku o prenošenju ikone "Trojstvo" ruskog slikara Andreja Rubljova u Rusku pravoslavnu crkvu i izražava uverenje da će očuvanje svetog lika biti omogućeno zajedničkim naporima Crkve i države, izjavio je Aleksandar Zakatov, direktor kancelarije Kuće Romanovih.

 
- Ruski carski dom pozdravlja ovu odluku sa velikom zahvalnošću muzejskim radnicima i restauratorima koji su otkrili autentičnu ikonu Andreja Rubljova. Pošto se dugo nalazila u muzeju, ikona je služila kao podsetnik na duhovnost i poreklo našeg naroda. Andrej Rubljov je sam naslikao ikonu za Crkvu, a ne za muzej, a njeno prenošenje u crkvu je, naravno, ispravna odluka. Takve relikvije treba da budu u crkvama, a ne u muzejima - rekao je Zakatov.

On je naglasio da Ruska pravoslavna crkva ima dovoljno sveštenoslužitelja, uključujući i one sa profesionalnim sekularnim obrazovanjem, koji će, smatra Zakatov, sigurno biti zaduženi za očuvanje svetinje u njenom izvornom obliku.

Profimedia
 

Zakatov je podsetio da se ikona "Trojstvo" pre revolucije nalazila u Sabornoj crkvi Trojice u manastiru Svete Trojice i Svetog Sergija, ali da je bila prekrivena zlatnim i draguljima optočenim ramom za nakit, što je takođe, prema Zakatovu, umetničko delo po sebi. 

Ipak, naveo je on, to je od vernika sakrilo duhovnu lepotu same ikone i slike koju je stvorio Rubljov. Istoričari umetnosti i restauratori preuzeli su odgovornost za "ispravljanje ove istorijske greške" u 20. veku.

- Sada imamo priliku da vidimo ikonu kakvu je naslikao sam prepodobni Andrej Rubljov. Dobro je što će biti u crkvi i što će joj biti omogućen pristup. Naravno, to je zajednička odgovornost Crkve i države - zaključio je Zakatov.

Ikonu "Trojstvo", koja je takođe nazvana i "Avramovo gostoprimstvo", naslikao je Rubljov u prvoj četvrtini 15. veka i predstavlja jedno od remek-dela ruske ikonopisne umetnosti. 

Sovjetska vlada je 1929.godine prenela ikonu u Državnu Tretjakovsku galeriju. 

U ponedeljak je saopšteno da će ikona biti vraćena crkvi 4. juna, na praznik Svete Trojice, a biće postavljena u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi na javno poklonjenje.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike