„Bezopasna" infekcija ubila jednu bebu, 8 završilo na intenzivnoj nezi: Panika zbog 15 obolelih!

17.05.2023 | 15:13

Autor: Vladimir Tanacković

Veliki broj slučajeva zabrinuo je zdravstvene zvaničnike

Copyright Profimedia

Jedna beba je umrla, a osmoro je primljeno na intenzivnu negu nakon naglog širenja infekcije za koju se obično smatra da su uzrokovane tipično bezopasnim virusom.

Ukupno 15 novorođenčadi u Velsu i jugozapadnoj Engleskoj obolelo je od teškog miokarditisa, upale srca, od juna 2022.

Jedno od njih je i dalje u bolnici, navodi se u upozorenju Svetske zdravstvene organizacije objavljenom u utorak uveče.

Zdravstveni zvaničnici uplašeni su zbog „neobičnog" porasta broja slučajeva u tako kratkom vremenskom periodu, što je podstaklo temeljnu istragu.

Devet slučajeva je pozitivno na neki tip enterovirusa, koji obično ne izaziva simptome i sličan je gripu, a stručnjaci su zbunjeni šta je izazvalo iznenadni skok.

Za prethodne epidemije među decom, uključujući paniku oko streptokoka prošle zime, okrivljeno je zatvaranje zbog koronavirusa koje je oslabilo imunitet protiv obično bezopasnih bakterija.

Profimedia
 

U Velsu je otkriveno deset slučajeva u periodu od devet meseci, a SZO je označila klaster kao „neobična" i rekla da bi se moglo preporučiti da se ustanove za brigu o deci i škole zatvore ako se broj slučajeva poveća.

Od svih pogođenih novorođenčadi jedno je preminulo. Osmoro je lečeno na intenzivnoj nezi, gde su intubirani i stavljeni na respirator. Detalji o preostalih šest slučajeva još nisu objavljeni.

Šta je miokarditis?

Miokarditis se obično javlja nakon virusa. Uzrokuje ga imuni sistem koji preterano reaguje na infekciju i izaziva upalu, koja može ostati u srcu čak i nakon što je virus uklonjen.

Dok neki oboleli nemaju simptome, on može izazvati bolove u grudima, palpitacije i kratak dah.

Bolesna deca su takođe imala sepsu, koja može da ubije za nekoliko sati osim ako se brzo ne leči. Takođe su imala manju želju za jelom i pićem.

Profimedia
 

PCR testiranje devetoro dece potvrdilo je da imaju koksaki B3 ili B4 - tip enterovirusa.

Enterovirusi obično izazivaju samo blage bolesti, ali teže pogađaju novorođenčad i malu decu nego stariju.

Ne postoji specifična antivirusna terapija za enteroviruse, tako da se lečenje fokusira na sprečavanje komplikacija.

SZO je saopštila da su je 5. aprila o situaciji obavestili zdravstveni zvaničnici Velike Britanije.

Od februara se lekarima u Južnom Velsu savetuje da paze na slučajeve i testiraju ih na enteroviruse ako se sumnja na njih.

I tim za upravljanje incidentima formiran je da ustanovi stanje širom Ujedinjenog Kraljevstva kako bi utvrdio koji su sledeći koraci neophodni.

SZO navodi da se može preporučiti da se ustanove za brigu o deci i škole zatvore „u određenim situacijama" kako bi se smanjio prenos, navodi se u saopštenju, ali ograničenja putovanja u Veliku Britaniju se ne preporučuju, dodaje se.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam