Ko je Linda Jakarino? Žena "zmaj" zasela u direktorsku fotelju Tvitera

12.05.2023

22:03

0

Elon Mask je imenovao Lindu Jakarino, bivšu šeficu oglašavanja u NBC Universalu, za novog izvršnog direktora Tvitera

Ko je Linda Jakarino? Žena "zmaj" zasela u direktorsku fotelju Tvitera
Linda Jakarino - Copyright Foto: Profimedia

Elon Mask je imenovao Lindu Jakarino, bivšu šeficu oglašavanja u NBC Universalu, za novog izvršnog direktora Tvitera. Ona će početi da radi na novom mestu za oko šest nedelja, prenosi BBC. Potvrda je stigla nakon što je NBC Universal saopštio da Jakarino posle 12 godina napušta medijsku kompaniju.

Mask, koji je prošle godine kupio Tviter za 44 milijarde dolara, zadržaće čvrstu kontrolu nad kompanijom čak i sada kada je imenovao novu direktorku. Kao vlasnik Tvitera, stavio je svoj pečat na njega tako što je eliminisao više od 75 odsto njegovih 7.500 zaposlenih, postavio sopstvene lidere i promenio karakteristike i strategiju usluge. Takođe je preuzeo Tviter privatno, što znači da ne mora da otkriva korporativne informacije javnosti.

 

 

Podsetimo da je Ilon Mask poručio krajem prošle godine da će odstupiti sa mesta šefa Tvitera “čim pronađe nekoga dovoljno glupog da prihvati taj posao”. Dodao je da će se nakon toga samo brinuti o softveru i timovima servera.

Maskov odgovor došao nakon ankete u kojoj je korisnike te društvene mreže pitao žele li da odstupi. Korisnici su odlučili, njih 57.5 odsto je glasalo za Maskov odlazak, a on je najavio da će postupiti prema rezultatima ankete. U anketi je učestvovao 17.502.391 korisnik.

Ko je Linda Jakarino?

U Jakarino, Tviter je dobio izvršnog direktora sa dubokim vezama sa reklamnom industrijom i sa velikim iskustvom u medijskom sektoru. Jakarino, čija je popularnost porasla tokom duge karijere u NBC Universalu, ima lične odnose sa većinom izvršnih direktora reklamnih holding kompanija, ključne grupe za Tviter.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Linda Yaccarino (@lindayacc)

 

Jakarino je 19 godina radila u Turner Entertainment-u i zaslužna je za uvođenje posla oko prodaje reklama ove mreže u digitalnu budućnost. Završila je čuveni Penn State univerzitet, na kome je studirala slobodne umetnosti i telekomunikacije, piše portal NDTV.

Godinama se kretala u najvišim ešalonima sveta oglašavanja, nadgledajući veliki tim koji je posredovao u velikim marketinškim partnerstvima, pomogao u razvoju opcija za strimovanje NBC Universal-a, kritikovao zastarele industrijske prakse i ostvario više od 100 milijardi dolara u prodaji oglašavanja. Ona je bila u velikoj meri uključena u aktivnosti mreže na događajima kao što su Super Bowl i Olimpijske igre. Takođe, njeno prisustvo je važno na svetlucavim reklamnim događajima, kao što je filmski festival Cannes Lions na jugu Francuske.

Poslednjih godina ona je predvodila inicijative za generisanje novih novčanih tokova kroz e-trgovinu i radila na redefinisanju načina na koji TV industrija meri svoju publiku za oglašivače u nadi da će dati veći kredibilitet načinu na koji Medison avenija plaća za ljude koji gledaju svoje omiljene programa putem striming videa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike