Ovaj čovek vodi glavnu reč posle smrti Rut Bejder: Poznati glavni kandidati za sudiju Vrhovnog suda SAD (FOTO)

19.10.2020

15:11 >> 09:21

0

Autor: M. I.

Republikancima i predsedniku Donaldu Trampu bi mnogo značilo kada bi novi sudija bio imenovan pre izbora

Ovaj čovek vodi glavnu reč posle smrti Rut Bejder: Poznati glavni kandidati za sudiju Vrhovnog suda SAD (FOTO)
Copyright Printscreen/Youtube

Ključnu ulogu posle smrti sudije Vrhovnog suda SAD Rut Bejder Ginzberg će igrati Mič Mekonel, senator Kentakija i lider većine u Senatu. U njegovim rukama je ono što i republikancima i demokratma mnogo znači. On će odlučiti kada će se u donjem domu Kongresa raspravljati i glasati o nasledniku odnosno naslednici preminule sudije.

Republikancima i predsedniku Donaldu Trampu bi mnogo značilo kada bi novi sudija bio imenovan pre izbora, dok se demokrate nadaju da ceo proces mogu da odgode.

Mič Mekonel je već jednom bio u sličnoj situaciji, kada je uskratio tadašnjem predsedniku Baraku Obami mogućnost imenovanja naslednika sudije Antonina Skalije. Kao opravdanje senator Kentakija je naveo da su Senat i Bela kuća u rukama različitih partija, te da zbog toga predsednik u izbornoj godini ne može da imenuje sudiju Vrhovnog suda.

– Jedan od trenutaka kojim se najviše ponosim bilo je kada sam pogledao predsednika Obamu u oči i rekao: “Gospodine predsedniče, ovo prazno mesto u Vrhovnoj sudu nećete popuniti” – rekao je svojevremeno Mekonel.

Danas je situacija znatno drugačija. Senat i Bela kuća su pod kontrolom republikanaca, a Mekonel je samo dva sata posle vesti o smrti Ginzbergove saopštio da će Senat SAD glasati o predlogu predsednika Trampa.

Podsetimo, u temi koju je obradio 24sedam analizirali smo kako će se smrt Rut Bejder Ginzberg odraziti na predsedničke izbore u SAD, a istoričar Saša Adamović je ispričao da je uloga sudije Vrhovnog suda SAD izuzetno važna, ali da zbog izborne kampanje koja je u toku, imenovanje novog sudije postaje više političko nego pravno pitanje.

Ejmi Koni Baret/Printscreen/Youtube, Fox News

Procedura koja sledi je jasna.  Kada predsednik predloži kandidata, Pravosudni odbor Senata saslušava kandidata kako bi utvrdio da li je osoba pogodna za mesto u Vrhovnom sudu. Posle toga počinje debata i glasanje o kandidatima. Iako je potrebno savetovanje sa manjinom, po odluci lidera većine u Senatu za potvrdu kandidata dovoljna je prosta većina, koju u svojim rukama imaju republikanci.

Prema pisanju američkih medija, jedan od glavnih kandidata je Ejmi Koni Baret, sudija Federalnog apelacionog suda. Ona je već bila jedan od glavnih kandidata ta zameni sudiju Entonija Kenedija 2018. godine, ali se Tramp tada odlučio za sudiju Breta Kavana. Baretova je, inače, veoma pobožni katolik i, za razliku od Rut Bejder Ginzberg, veliki protivnik abortusa. Uz to je i majka sedmoro dece.

Alison Džouns Rušing/Printscreen/Youtube, North Carolina Bar Association

Još jedan od potencijalnih kandidata je, kako piše NBC News, Alison Džouns Rušing, sudija Apelacionog suda SAD za četvrti krug sa sedištem u Virdžiniji. Ona je postala poznata kao jedan od najmlađih sudija koji je postao deo američkog federalnog pravosuđa, ali i po njenim vezama sa grupama koje su nastrojene protiv homoseksualaca.

Pored njih, još dvoje sudija se pominju kao mogući kandidati: Barbara Lagoa sa Floride i Amal Tapal, ali njima se daju znatno manje šanse.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike