Kralj Čarls ujedinjuje verske lidere na krunisanju: I rabini će se moliti za novog monarha

02.05.2023

12:50

0

Kralj Čarls III pokušava da premosti razlike između verskih grupa u britanskom društvu

Kralj Čarls ujedinjuje verske lidere na krunisanju: I rabini će se moliti za novog monarha
Kralj Čarls - Copyright AP Photo/Martin Meissner, Pool, File

Jevrejski rabini širom Velike Britanije u subotu, 6. maja, na dan krunisanja britanskog kralja Čarlsa III, čitaće molitve za novog kralja. 

Londonski rabin Niki Lis neće gledati krunisanje 6. maja, već će raditi ono što smatra važnijim - moliće se za monarha na jevrejsku subotu.

Lis, rabin iz sinagoge Hajgejt u severnom Londonu, rekao je da britanski Jevreji cene obećanje kralja Čarlsa III da će promovisati koegzistenciju svih veroispovesti. 

Na krunisanju 6. maja verski lideri koji predstavljaju budističku, hinduističku, jevrejsku, muslimansku i siktsku tradiciju prvi put će imati aktivnu ulogu u ceremonijama.

U vreme kada širom sveta rastu tenzije među pripadnicima različitih veroispovesti, od hinduističkih nacionalista u Indiji do jevrejskih doseljenika na Zapadnoj obali i fundamentalističkih hrišćana u SAD, kralj Čarls III pokušava da premosti razlike između verskih grupa u britanskom društvu.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Rabin Niki Lis

Postizanje tog cilja je ključno za napore novog kralja da pokaže da monarhija, 1.000 godina stara institucija sa hrišćanskim korenima, i dalje može predstavljati narod moderne, multikulturalne Britanije.

Kralj Čarls se suočava sa sasvim drugačijom zemljom od one koja je slavila krunisanje njegove majke, kraljice Elizabete II, 1953. godine.

Više od 80 odsto ljudi u Britaniji bili su hrišćani pre 70 godina, a masovna migracija je promenila te brojeve - sada je hrišćana manje od 50 odsto, 37 odsto kaže da ne pripada nijednoj religiji, 6,5 odsto sebe naziva muslimanima, a 1,7 odsto Hindusima, prema podacima poslednjeg popisa. 

Promena je još izraženija u Londonu, gde više od četvrtine stanovništva nisu hrišćani.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike