Ajkula usmrtila Britanca, stručnjaci napad nazvali "isprovociranim incidentom": Ribari sve snimali (VIDEO)

27.04.2023

17:07

0

Iako se veruje da je Nelist umro odmah, na internetu su se pojavili jezivi snimci napada

Ajkula usmrtila Britanca, stručnjaci napad nazvali "isprovociranim incidentom": Ribari sve snimali (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Smrt Britanca kojeg je ubila ajkula duga 4 i po metra u blizini obale Sidneja klasifikovana je kao „isprovocirani incident“.

Zapanjujući nalaz usledio je nakon što je u izveštaju Međunarodnog dosijea o napadima ajkula (ISAF) Muzeja prirodne istorije Floride za 2022. otkriveno da je Simon Nelist započeo interakciju sa ajkulom, iako to nije učinio „svesno“.

Nelist, koji je bio instruktor ronjenja, plivao je na Litl Beju, popularnoj plaži u Sidneju, popodne 16. februara prošle godine kada ga je napala ajkula za koju se veruje da je duga više od četiri metra.

Bio je to prvi fatalni napad ajkule u Sidneju u poslednjih 60 godina.

Gevin Nejlor, direktor Floridskog programa za istraživanje ajkula, rekao je Jutjuberu Kristijanu Partonu da je Nelist „plivao u oblasti u kojoj su ljudi pecali“.

Parton, koji vodi popularni Jutjub kanal „Shark Bites", pokazao je prepisku sa Nejlorom o incidentu.

Nejlor je priznao da 35-godišnjak nije uradio „ništa svesno da izazove incident“, ali da je poznato da pecanje privlači ajkule.

- Stoga smatramo da je to isprovociran incident. Marljivo se fokusiramo na ničim izazvane ujede jer želimo da razumemo prirodno ponašanje životinja - napisao je Nejlor.

- Smatra se da svaki faktor koji privlači ajkule u neko područje (pecanje, ljuljanje itd. ili ponašanje koje podstiče ajkulu - jahanje, maženje, hranjenje) izaziva ponašanja koja dovode do „netipičnih" reakcija.

 

 

Iako se veruje da je Nelist umro odmah, na internetu su se pojavili jezivi snimci napada, koje su napravili pecari koji su bili u blizini.

Ovo područje je dobro poznato mesto za pecaroše, sa okolnim vodama naseljenim obiljem ribljih vrsta.

Na sajtu ISAF-a, „neisprovociran ugriz“ je definisan kao incident u kom se „ugriz živog čoveka dogodi u prirodnom staništu ajkule bez ljudske provokacije ajkule“.

Utvrđeno je da je Australija 2022. zabeležila devet ničim izazvanih napada ajkula, od kojih nijedan nije bio fatalan

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike