Francuski sindikat preti mrakom u Kanu: Makron obećao 100 dana mira, mi obećavamo 100 dana gneva

22.04.2023

20:15

0

Autor: M. Vu.

Vodeći francuski sindikat zapretio je da će usled penzione reforme ostaviti bez struje filmski festival u Kanu, Veliku nagradu Monaka i turnir "Rolan Garos"

Francuski sindikat preti mrakom u Kanu: Makron obećao 100 dana mira, mi obećavamo 100 dana gneva
Ilustracija - Copyright Kanski festival 2022. Promo/Igor Stanković

Udruženje radnika u energetskoj industriji pri Generalnoj konfederaciji radnika (CGT), vodećem francuskom sindikatu zapretilo je da će, zbog penzione reforme, ostaviti bez struje filmski festival u Kanu, Veliku nagradu Monaka i turnir "Rolan Garos".

- Makron je obećao 100 dana mira, mi njemu obećavamo 100 dana akcije i besa! Daleko smo od predaje - navodi se u saopštenju sindikalne Nacionalne federacija rudarstva i energetike pridruženoj CGT.

Stephanie Lecocq/Pool via AP
 

Filmski festival u Kanu će se održati od 16. do 27. maja.

- U maju, radite šta hoćete! Filmski festival u Kanu, Velika nagrada Monaka, turnir Rolan Garos, Avinjonski festival mogli bi da završe u mraku! Nećemo popustiti - dodaje se u saopštenju, prenosi francuski medij "BFMTV".

Ekonomista specijalizovana za energetiku Ana Kreti ocenila je za taj medij da sindikat ima tehničkih sredstava da čuveni festival ostavi u mraku.

Ustavni savet Francuske je 14. aprila odobrio ključni član zakona o penzionoj reformi koji poziva na postepeno povećanje starosne granice za odlazak u penziju u zemlji sa 62 na 64 godine do 2030.

Francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je zakon prošle subote. Francuski sindikati su nakon objavljivanja odluke Ustavnog saveta odbili da se sastanu sa Makronom i pozvali na protestnu akciju 1. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike