Nova otkrića u slučaju bezbednosnog propusta Pentagona: Tešeira je od početka sukoba u Ukrajini delio poverljive informacije sa većom grupom

22.04.2023

11:03

0

Novootkrivene informacije o broju ruskih i ukrajinskih žrtava navode aktivnosti špijunskih agencija Kremlja i uključuju ažurirane informacije o pomoći koja se pruža Kijevu, navodi se u izveštaju

Nova otkrića u slučaju bezbednosnog propusta Pentagona: Tešeira je od početka sukoba u Ukrajini delio poverljive informacije sa većom grupom
Džek Tešeira - Copyright Profimedia

Pripadnik Nacionalne garde vazduhoplovstva Masačusetsa Džek Tešeira je možda ranije i široj publici delio tajne obaveštajne podatke vezane za rat u Ukrajini, navodi se u izveštaju.

Njujork tajms je u petak izvestio da je korisnik Diskorda koji odgovara profilu Tešeire počeo da deli poverljive informacije u grupi za ćaskanje sa otprilike 600 članova samo nekoliko dana nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.

Novootkrivene informacije o broju ruskih i ukrajinskih žrtava navode aktivnosti špijunskih agencija Kremlja i uključuju ažurirane informacije o pomoći koja se pruža Kijevu, navodi se u izveštaju.

Korisnik, za koga se veruje da je 21-godišnji avijatičar, tvrdio je da postavlja informacije iz Agencije za nacionalnu bezbednost, Centralne obaveštajne agencije i drugih obaveštajnih službi.

- Video sam izveštaj Pentagona u kome se kaže da se jedna trećina snage koristi za invaziju - napisao je korisnik u jednoj Diskord poruci, manje od 48 sati nakon ruske invazije na Ukrajinu, prema Njujork tajmsu.

U objavi od 27. marta 2022. korisnik je otkrio da Rusija planira da ukloni svoje snage u blizini Kijeva.

Printscreen/Socila Media
 

- Malo „velikih" vesti. Možda će doći do planiranog povlačenja trupa zapadno od Kijeva - napisao je korisnik, koji je tvrdio da je dobio informacije na „sajtu NSA“.

Dva dana kasnije ruski zvaničnici su objavili da povlače trupe iz ukrajinske prestonice.

Tešeira je ranije bio optužen za slanje poverljivih dokumenata u drugu i i znatno manju grupu na Diskordu od oko 50 članova, poznatu kao „Thug Shaker Central", iz koje su članovi očigledno distribuirali dokumente drugim grupama i veb-lokacijama.

Nejasno je da li su vlasti upoznate sa poverljivim dokumentima postavljenim na većem Diskord serveru, koje je korisnik za kog se veruje da je Tešeira prestao da objavljuje tek prošlog meseca.

Tešeira je uhapšen u kući svoje majke u Masačusetsu 13. aprila nakon što je ustanovljeno da je umešan u curenje gomile poverljivih dokumenata.

Profimedia
 

Iako je Tešeira bio u vojsci manje od četiri godine, njegov posao šegrta sistema sajber transporta koji radi na infrastrukturi iza osetljivih komunikacionih kanala zahtevao je od njega najviši nivo bezbednosne provere i omogućio mu pristup osetljivim obaveštajnim fajlovima.

Curenje informacija na Diskord opisano je kao najveće kršenje nacionalne bezbednosti u poslednjih 10 godina.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je 45-dnevnu reviziju bezbednosnih praksi Pentagona ranije ove nedelje, što bi moglo rezultirati strožim merama za dobijanje bezbednosnih dozvola.

Vazduhoplovstvo je takođe oduzelo misiju 102. obaveštajnom krilu Nacionalne garde vazduhoplovstva dok služba istražuje kako je Tešeira navodno pristupio poverljivom materijalu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike