Mask jednim potezom napravio haos u nekoliko zemalja: Na Tviteru se pojavile informacije o medijima koji se finansiraju iz budžeta države

21.04.2023

21:14

0

Mnogi zapadni emiteri našli su se uvređeni zbog nove oznake na društvenoj mreži, pa su odlučili da prestanu da je koriste u znak protesta

Mask jednim potezom napravio haos u nekoliko zemalja: Na Tviteru se pojavile informacije o medijima koji se finansiraju iz budžeta države
Copyright Printscreen Twitter

Kanadska radiodifuzna korporacija (CBC) nedavno je krenula stopama američkog Nacionalnog javnog radija (NPR), Javnog radiodifuznog servisa (PBS) i drugih novinskih kuća, „pauzirajući“ svoje aktivnosti na Tviteru nakon što je označena kao kompanija koju finansira vlada, napominjući u tvitu da je novinarstvo nepristrasno i nezavisno i da je neosnovano sugerisati drugačije.

Tehnološki milijarder Ilon Mask javno je rekao da je u misiji da Tviter učini arenom za slobodu govora, kada je u oktobru 2022. kupio sajt društvenih medija za 44 milijarde dolara.

Najbogatiji čovek na svetu od tada je otpuštao osoblje i dodavao i prilagođavao funkcije Tvitera, izazivajući i pohvale, i kritike, i ljutnje. Poslednji slučaj je brendiranje više zapadnih medija, kao što su BBC, NPR, CBC i drugi, sa posebnom oznakom koja ukazuje na njihovu vezu sa vlastima.

Ranije se ova oznaka obično primenjivala na Tviter naloge državnih medija u nezapadnim zemljama koji su optuženi da navodno nemaju uređivačku nezavisnost. Još 2020. godine Tviterova administracija pre Maska počela je da označava medijske stranice za koje je smatrala da su pod „vladinom kontrolom“. Nekoliko medijskih organizacija iz zemalja kao što su Kina, Rusija i Iran dobilo je medijske oznake koje su povezane sa državom, dok su njihovi nalozi uklonjeni. Iako je ova druga akcija obustavljena, Tviter je zadržao oznake.

Zapadni mediji su jedva dočekali da se obruše na ruske i kineske medije, ali kada se društvena mreža usmerila na njih, reakcija „novooznačenih“ bila je više nego burna.

Nacionalni javni radio (NPR)

Printscreen Twitter
 

Tviter je 4. aprila dodao oznaku „mediji koji su povezani sa državom“ na nalog Nacionalnog javnog radija (NPR), ​mreže od oko 900 radio-stanica širom SAD, osnovane 1970. godine.

Tviter identifikuje medije koje finansira vlada kao „medije u kojima država vrši kontrolu nad uređivačkim sadržajem kroz finansijska sredstva, direktne ili indirektne političke pritiske i/ili kontrolu nad proizvodnjom i distribucijom“.

NPR, blisko povezan sa američkim vlastima i ozloglašen po pokušaju da zataška sagu o laptopu Hantera Bajdena, koja je rasvetlila „mutne" detalje života porodice predsednika SAD, negodovala je zbog etikete. Medijska mreža koju sponzoriše američka država saopštila je 12. aprila da više neće objavljivati novi sadržaj na svoja 52 zvanična Tviter naloga.

Generalni direktor NPR-a Džon Lensing nazvao je etiketu „neprihvatljivom“. Tviter je kasnije promenio oznaku u „mediji koje finansira vlada“. U naletu pozdravnih snimaka na Tviteru, NPR je nabrojao druge sajtove na kojima se mogu naći, uključujući svoju aplikaciju, bilten i druge platforme društvenih medija. Nakon izliva besa NPR-a izvršni direktor Tvitera Ilon Mask je tvitovao predlog da se novinska organizacija „odrekne finansiranja države“.

Američki novinar Taker Karlson oglasio se povodom bure na Tviteru oko slučaja NPR-a, podvlačeći da je emiter „radio-stanica stalnog Vašingtona“.

- Naravno, NPR je državni medij... Jeste li ga slušali? Ima sve karakteristike: nepoštenje koje se ponavlja, autoritarnu politiku, nepokolebljivu privrženost stranci koja je zadužena. Naravno, to je opis gotovo svh medija u ovoj zemlji - rekao je Taker Karlson.

Novinar je dodao da je dodavanjem tri jednostavne reči u tvitove NPR-a Ilon Mask to zauvek razotkrio svetu. To je moć istine. „Ona razotkriva i, naravno, razbesni one koji su izloženi“.

Javna radiodifuzni servis (PBS)

Printscreen Twitter
 

Javni radiodifuzni servis (PBS) krenuo je istim putem kao i NPR odlučivši da napusti Tviter nakon što je označen kao „medij koji finansira vlada“.

- PBS je prestao da tvituje sa svog naloga kada smo saznali za promenu, i u ovom trenutku ne planiramo da nastavimo. Pažljivo pratimo situaciju koja se stalno menja - rekao je portparol PBS-a.

Mask je reagovao na vest kroz šalu.

- PBS koji se finansira iz javnih sredstava pridružuje se javno finansiranom NPR-u u napuštanju Tvitera u ljutnji nakon što su ga označili kao „javno finansiran".

Britanska radiodifuzna korporacija (BBC)

Printscreen Twitter
 

BBC je prvobitno bio označen kao „medij koji finansira vlada”, pre nego što je Mask pristao na promeni etiketu u „medij koji finansira javnost”.

Korporacija je žestoko osporila originalnu etiketu, naglašavajući da je finansirana kroz paušalnu licencu britanske javnosti. To je nešto što plaćaju domaćinstva koja koriste televiziju i usluge striminga na bilo kom uređaju. Međutim, britanska vlada je ta koja određuje visinu nakande, što znači da političari u svakom trenutku mogu da se obračunaju sa „nezavisnim“ novinarima.

Osnovan Kraljevskom poveljom davne 1927. godine, BBC-jem upravlja Odeljenje za kulturu, medije i sport, ključni donator mu je Kancelarija za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj, u osnovi - britansko Ministarstvo spoljnih poslova. Na listi važnih sponzora su i Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj, Evropska unija, NORAD – Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane, pa čak i Fondacija Bila i Melinde Gejts.

Mask je kasnije izjavio u intervjuu za BBC da je pristao da promeni oznaku u nastojanju da „bude precizan". BBC je nastavio da tvituje koristeći sve svoje fidove sa ažuriranom oznakom.

Švedski radio (ŠR)

AP Photo/Jeff Chiu
 

Švedski radio obećao je da će odmah prestati da koristi Tviter i da će zatvoriti brojne naloge nakon što je na platformi označen kao „medij koji se finansira iz javnih izvora“, zajedno sa nacionalnom Švedskom televizijom (SVT).

Skandinavska radio-stanica koja dobija sredstva iz javnog finansiranja tvrdila je da njen potez nema nikakve veze sa novom oznakom, a menadžer društvenih medija Kristijan Gilindžer sugeriše da se Tviter „jednostavno promenio tokom godina“ i da je „manje važan“ za emitere. On takođe izveštava da je samo sedam odsto Šveđana dnevno na Tviteru.

- Publika je jednostavno odabrala druga mesta na kojima boravi. Stoga Švedski radio sada bira da deaktivira ili izbriše poslednje preostale naloge - rekao je on u izjavi.

Prema ŠR, njegovi glavni nalozi biće zamrznuti, ali bi mogli biti ponovo aktivirani ako se ukaže potreba.

Kanadska radiodifuzna korporacija (CBC)

Printscreen Twitter
 

Kanadska radiodifuzna korporacija objavila je 11. aprila da obustavlja svoje aktivnosti na Tviteru nakon što je platforma društvenih medija odlučila da je označi kao medijsku kuću koju finansira vlada.

- Naše novinarstvo je nepristrasno i nezavisno. Sugerisati suprotno je neosnovano. Zato pauziramo svoje aktivnosti na Tviteru - navodi CBC u saopštenju na Tviteru.

CBC je takozvana krunska korporacija, koja ima mandat kanadskog zakona o radiodifuziji. Njom upravlja odbor direktora, a odgovora kanadskom parlamentu dobijajući državna sredstva. Portparol CBC-ja Leon Mar, bez obzira na to, tvrdi da kanadska vlada ne utiče na sadržaj ili uredničke odluke medijske kuće.

- CBC/Radio-Canada se javno finansira kroz parlamentarna izdvajanja o kojima glasaju svi članovi parlamenta. Njena uređivačka nezavisnost je zaštićena Zakonom o radiodifuziji - navodi se.

Nakon pritužbi CBC-a da se iz vladinih izvora finansira „manje od 70 odsto“, izvršni direktor Tvitera se u šali složio i dodelio im prilagođenu etiketu na kojoj se navodi da je CBC medij koji „69 odsto finansira vlada“.

Među onima koji su dobili nove oznake na Tviteru bili su Australijska radiodifuzna kompanija (ABC Australija), Australijska specijalna radiodifuzna služba (SBS) i javni emiter Novog Zelanda RNZ.

Licemerje na delu

Profimedia
 

Politika „kazivanja istine" Ilona Maska „razotkriva licemerje" Zapada, rekao je Kris Garafa, uvažavajući negodovanje masivnih i dobro finansiranih zapadnih medijskih platformi, poput PBS-a, NPR-a i CBC-a zbog oznake na Tviteru.

Osobe iz establišmenta možda „viču iz sveg glasa“ zbog toga što su PBS i NPR označeni kao mediji koje finansira vlada, ali su prilično srećni što, na primer, vide ruske kuće označene kao državne medije na Tviteru, rekao je tehnolog i voditelj podkasta „CovertAction Magazine".

- Licemerje koje vidimo jeste da bi to trebalo da se odnosi samo na, citiram, neprijatelje Sjedinjenih Država, ali ne i na druge. NPR je, na primer, tehnički nezavisan, ali matematika je obavljena. Dobija državna sredstva. To zaista razotkriva licemerje mnogih ovih komentatora koji kažu da Tviter ne bi trebalo da radi ovo ili da Ilon Mask ne bi trebalo da radi nešto - kazao je Garafa.

Što se tiče NPR-a ili PBS-a, oni su rekli da više neće koristiti Tviter, ali već imaju „prilično visok profil“, istakao je Garafa.

- Mislim da svakako možemo nešto da naučimo iz lekcija koje se ovde pokazuju. I mislim da u realnom vremenu učimo šta ljudi zapravo misle o takozvanoj slobodi govora i ulozi koju korporacije, nažalost, igraju u cenzuri - zaključio je Garafa.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike