Ovo je mladić koji stoji iza objavljivanja poverljivih dokumenata Pentagona

13.04.2023

20:11

0

Vlasti su saopštile da je mladić uhapšen

Ovo je mladić koji stoji iza objavljivanja poverljivih dokumenata Pentagona
Džek Tešeira - Copyright Printscreen/Socila Media

Pripadnik Nacionalne garde, osumnjičen da je odgovoran za curenje američkih poverljivih dokumenata, identifikovan je kao Džek Tešeira (21) i on je uhapšen u Masačusetsu, izjavio je za Rojters neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

 

 

Tešeira je bio stacioniran u Fort Bragu, u Severnoj Karolini.

Američko Ministarstvo pravde pokrenulo je istragu o curenju poverljivih dokumenata prošle sedmice, a Pentagon procenjuje štetu koja je nastala.

"Njujork tajms" je prethodno izvestio da je vođa onlajn grupe preko koje su procurela tajna dokumenta američke vlade pripadnik Nacionalne garde Masačusetsa.

Medij je na osnovu intervjua i dokumenata koje je pregledao, imenovao Džeka Tešeiru kao predvodnika onlajn grupe Tag Šejker Sentral, koja broji oko 20 do 30 ljudi. Oni dele svoju ljubav prema oružju, rasističkim memovima i video igricama.

"Njujork tajms" je izvestio da se slike enterijera mladićevog doma poklapaju sa pozadinom procurelih dokumenata.

Članovi grupe su istakli da je osoba koja je objavila poverljive podatke u njihovom četu njihov vođa koga često zovu "OG", ali su odbili da ga identifikuju. Navodno, do dokumenata je došao preko svog posla, rekli su.

Pojedini članovi grupe su za Tajms kazali da mladić nije uzbunjivač i da nije imao nameru da dokumenti završe van njihovog četa.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je ranije danas da se steže obruč u istrazi.

Otkako je gomila osetljivih dokumenata počela da se pojavljuje na internetu, Pentagon radi u visokoj pripravnosti u nastojanju da suzbije neovlašćeno objavljivanje. Američko ministarstvo pravde u ponedeljak je započelo krivičnu istragu o curenju informacija.

Dokumenti koji su procurili dotiču se raznih tema, od sukoba u Ukrajini do tenzija sa Južnom Korejom oko vojne pomoći, kao i osetljivih pitanja u Kini i na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike