Drama u Atlantskom okeanu: Pronađen oteti danski brod, pirati kidnapovali deo posade!

31.03.2023

14:37

0

„Monjasa reformer", plovilo u danskom vlasništvu pod zastavom Liberije, nestao je nakon što su se pirati ukrcali u njega tokom vikenda

Drama u Atlantskom okeanu: Pronađen oteti danski brod, pirati kidnapovali deo posade!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Francuska mornarica pronašla je oteti danski brod „Monjasa reformera" u Gvinejskom zalivu, ali se ispostavilo da je deo njegove posade kidnapovan.

Tanker za naftu i hemikalije otet u Gvinejskom zalivu lociran je kod obale Sao Tomea i Principa, ali je deo posade kidnapovan, saopštili su u petak njegovi vlasnici.

„Monjasa reformer", plovilo u danskom vlasništvu pod zastavom Liberije, nestao je nakon što su se pirati ukrcali u njega tokom vikenda.

Brod se nalazio 140 nautičkih milja od obale Konga i imao je 16 članova posade, a za sada nije jasno koliko njih su pirati zatočili.

Francuska mornarica pronašla je brod u četvrtak.

 

 

- Pirati su napustili brod i sa sobom odveli deo članova posade. Svi spašeni članovi posade su dobrog zdravlja i bezbedno su smešteni u sigurno okruženje - naveo je vlasnik broda Monjasa u saopštenju.

Opasan transportni put

Gvinejski zaliv, koji se proteže od Senegala do Angole, dugo je imao problem sa piratima.

Zbog toga su poslednjih godina mornarice zapadnoafričkih zemalja, posebno Nigerije, i međunarodne mornarice, uključujući i Dansku, pojačale su patrole u ​​regionu.

To je doprinelo opadanju broja incidenata koje je zabeležio IMB centar za izveštavanje o piratstvu.

 

 

Prošle godine je prijavljeno samo 19 incidenata u poređenju sa 35 napada 2021. i 84 napada tokom 2020.

Organizacija brodovlasnika „Danish Shipping" je, međutim, pozvala da se preduzmu dodatne mere.

- Trenutna situacija jasno pokazuje da većina zemalja u regionu nema potrebne resurse ili sposobnosti da reaguje na takav incident - navodi se u saopštenju objavljenom ranije ove nedelje.

- Zbog toga bi takođe trebalo da razmotrimo koji doprinos povećanju obuke ili nadzora Danska može da pošalje dok su naši mornarički brodovi zauzeti negde drugde - navodi se.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike