Drama u Atlantiku: Pirati napali brod, oteli šest osoba

14.12.2021

19:43

0

Helikopter je pratio piratski čamac sa šest talaca dok su plovili prema delti reke Niger, ali potera je obustavljena kada je letelica došla do teritorijalnih voda Nigerije

Drama u Atlantiku: Pirati napali brod, oteli šest osoba
AP19142233351584 - Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Danska fregata, koja patrolira Atlantikom, duž zapadne obale Afrike, zbog sve većih bezbednosnih rizika i piratskih napada, poslala je juče helikopter da pomogne u akciji spasavanja kontejnerskog broda koji su napali pirati u brzim čamcima kod ostrva Bioko, u teritorijalnim vodama Ekvatorijalne Gvineje, prenosi Rojters.

Helikopter je pratio piratski čamac sa šest talaca dok su plovili prema delti reke Niger, ali potera je obustavljena kada je letelica došla do teritorijalnih voda Nigerije, jer nije imala dozvolu za ulazak.

Portparol danske vojske rekao je da je kontejnerski brod "Tonsberg" plovio pod liberijskom zastavom, ali nije potvrdio ko njegov operater.

Prema podacima iz globalne komercijalne baze podataka Eikon Refinitiv, kontejnerskim brodom "Tonsberg" upravlja Končart Komeršal, kompanija sa sedištem u Grčkoj.

Danska je u oktobru poslala fregatu "Esbern Snare" u Gvinejski zaliv.

Prošlog meseca posada je otvorila vatru i likvidirala četiri pirata u vodama južno od Nigerije i zarobila četvoricu koje i dalje drži u pritvoru do izručenja njihovim matičnim zemljama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike