Skandal u Venecueli: Uhapšeno 10 državnih zvaničnika i 11 biznismena zbog korupcije!

25.03.2023

22:38

0

Izdat je nalog za hapšenje još 11 osumnjičenih

Skandal u Venecueli: Uhapšeno 10 državnih zvaničnika i 11 biznismena zbog korupcije!
Policija Venecuele/ Ilustracija - Copyright Profimedia

Državni tužilac Venecuele saopštio je danas da je tokom akcije suzbijanja korupcije u ovoj zemlji uhapšeno 10 državnih zvaničnika i 11 biznismena. Izdat je nalog za hapšenje još 11 osumnjičenih, dodao je on, prenosi Rojters.

- Govorimo o jednoj od najluđih zavera poslednjih godina, koja uključuje zvaničnike, biznismene koji su imali koristi od korupcije i mlade ljude, uključujući takozvane žene mafije, koji su učestvovali u korupciji i pranju novca - rekao je državni tužilac Tarek Saab. 

Venecuelanskom subjektu koji nadgleda upotrebu kriptovalute za zvanične transakcije dodeljen je teret nafte na prodaju bez administrativne kontrole, rekao je Saab. Mnogi kupci nisu platili naftu shodno tome, dodao je on.

Uhapšeni se suočavaju sa optužbama za prisvajanje javne imovine, pranje novca, trgovinu uticajem i kriminalno udruživanje. Umešani zvaničnici bi takođe mogli da se suoče sa optužbama za izdaju, rekao je državni tužilac, piše Rojters.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji je rekao da je direktno nadgledao istragu, ove nedelje je imenovao šefa PDVSA Pedra Telečea za novog ministra za naftu, delegirajući u njega nadzor nad čitavom industrijom.

U poslednjih pet godina, Saabova kancelarija je istražila 31 slučaj povezan sa korupcijom u venecuelanskoj naftnoj industriji, koja obezbeđuje većinu deviznih prihoda te zemlje OPEK-a, što je dovelo do krivičnog gonjenja skoro 200 ljudi

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike