Džonson: Doveo sam parlament u zabludu, ali nisam to učinio namerno!

22.03.2023

18:13

0

Skandal "Partigejt" doprineo je konačnom padu Džonsona sa mesta premijera

Džonson: Doveo sam parlament u zabludu, ali nisam to učinio namerno!
Boris Džonson - Copyright AP Photo/Alberto Pezzali

Bivši britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da mu je žao što je "nenamerno doveo parlament u zabludu" na saslušanju o zabavama koje su održavane u Dauning stritu, uprkos merama izolacije usled pandemije kovida 19.

- Izvinjavam se. Izvinjavam se što sam nenamerno doveo u zabludu ovaj Dom. Ali, reći da sam to učinio nepromišljeno ili namerno je potpuno netačno, kao što dokazi potvrđuju - rekao je Džonson na saslušanju Odbora za prvilegije parlamenta.

Odbor za privilegije parlamenta istražuje da li je Džonson, koji je napustio Dauning strit u septembru, namerno ili nepromišljeno obmanuo Donji dom u nizu izjava o zabavama održavanim za vreme restriktivnih mera tokom pandemije.

Jonathan Ernst/Pool Photo via AP
 

Skandal "Partigejt" doprineo je konačnom padu Džonsona sa mesta premijera, nakon višemesečnih izveštaja da je on, zajedno sa drugim ličnostima na visokim funkcijama vlade, bio prisutan na žurkama u Dauning Stritu tokom 2020. i 2021. godine kada je veći deo Britanije bio prinuđen da ostane kod kuće.

Džonson je na saslušanju rekao da u istrazi nije pronađen nijedan dokaz da je on namerno obmanuo parlament i rekao da mu je Odbor zabranio objavljivanje "velikog broja izvoda" na koje se oslanjao u svojoj odbrani.

On je negirao da mu je bilo "očigledno" da je prekršio pravila ili uputstva, dodajući da nijedan zvaničnik nije izrazio zabrinutost u vezi s tim, jer da jeste, "bilo bi očigledno svima ostalimo tamo, pa i sadašnjem premijeru", rekao je Džonson, aludirajući na Rišija Sunaka.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike