Japan planira rekordno naoružavanje: Trešnjev cvet ponovo cveta na Dalekom istoku (VIDEO)

22.12.2020

22:31 >> 08:36

0

Autor: M. I.

Japanska vlada odobrila je rekordni državni budžet za fiskalnu 2021. godinu

Japan planira rekordno naoružavanje: Trešnjev cvet ponovo cveta na Dalekom istoku (VIDEO)
Copyright Printscreen/Youtube, AMANO Jun-ichi

Japanska vlada odobrila je rekordan vojni budžet za naoružavanje zemlje, a Tokio planira da pravi rakete dugog dometa i nevidljive avione.

Uprkos ekonomskim poteškoćama, japanska vlada odobrila je rekordni državni budžet od 1,03 biliona dolara za fiskalnu 2021. godinu, koja počinje u aprilu, piše Sputnjik.

Kako je objašnjeno, budžet sadrži podsticaje posrnuloj ekonomiji koja je pretrpela žestoke udarce usled pandemije, ali i veliki porast troškova odbrane.

Japanska vojska dobiće 51,7 milijardi dolara za nove avione, projektile i nosače aviona sa većom snagom i dometom.

Pročitajte još:

– Ojačaćemo kapacitete neophodne za nacionalnu odbranu kako bismo održali korak u bezbednosnom okruženju koje postaje rastuće teško – rekao je Kacunobu Kato, generalni sekretar vlade.

Deo novca biće iskorišćen za razvoj dalekometnih krstarećih raketa i ratnih brodova, kao i naprednog nevidljivog aviona lovca, koji pravi kompanija „Micubiši hevi indastriz“ uz pomoć američkog „Lokid Martina“, prenosi RT.

Predlog budžeta tek treba da odobri parlament, gde partija premijera Jošihidea Suge ima veliku većinu.

Suga nastavlja politiku ekspanzije vojske koju je započeo njegov prethodnik Šinco Abe. U svom poslednjem godišnjem izveštaju o odbrani, objavljenom u julu, japanska vlada je posebno istakla „potencijalnu pretnju iz Kine i Severne Koreje“.

Japan ima dugogodišnji spor sa Kinom oko malog nenastanjenog ostrva u Istočnom kineskom moru. Kina redovno održava vojne vežbe u tom području, a poslednje su održane u septembru.

Pročitajte još:

Japanski ministar odbrane Taro Kono tada je izjavio da Kina predstavlja bezbednosnu pretnju za Japan.

Japanu je, prema ustavu, rat zabranjen kao mogućnost rešavanja međunarodnih sporova, a nije dozvoljeno ni da ima vojsku, već samo odbrambene snage.

Pored toga, Japan ima tesnu bezbednosnu saradnju sa SAD, čije trupe su u velikom broju prisutne u toj državi, budući da u 90 baza ima oko 50.000 američkih vojnika.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike